vrouw - moeder - zus - tante - docente - creatief - gewichtsconsulente - broodbakken - groentetuintje - voeding
Dit voorjaar plantten we twee appelboompjes en ze kregen dit jaar al aardig wat vruchten! En dat is boven verwachting, omdat we dachten dat het zeker een jaar zou duren voor er appels aan zouden komen. En nu is het tijd om ze te plukken en te proeven… mijn speekselklieren beginnen gelijk te werken en ik trek automatisch een ‘zuur gezicht’. Van zo’n mooi rood appeltje, had ik wel een zoetere smaak verwacht! We verwerken ze gewoon in een salade, in plaats van augurk, stukjes appel… heerlijk!
Oktober - november is ook de tijd van andijvie, boerenkool,
groene kool, knolselderij, koolraap, pompoen, snijbiet en spruitjes.
Wij zijn hier in huis erg gek op boerenkool, stamppot
boerenkool met een kuiltje jus. Om lekkere boerenkool te maken, zijn er wel een
aantal zaken waar je aan moet denken. Boerenkool is lekkerder nadat het heeft
gevroren, want door de vrieskou wordt het zetmeel in het blad omgezet in suiker.
Daardoor smaakt boerenkool na de vorst wat zoeter. Je kunt boerenkool ook een
handje helpen door het een nacht (of langer) in de vriezer te plaatsen.
Kinderen houden vaak niet van ‘grote’ stukken kool in de
stamppot. Als je een zak gesneden boerenkool uit de vriezer haalt, dan kun je de bladeren wat fijner knijpen. Maak
wel even een gaatje in de zak, anders ploft alle kool er uit! Het kan zijn dat
ondanks een lange kooktijd, de boerenkool niet gaar wordt. Dat kan gebeuren als
het niet gevroren heeft en de kool een beetje hard blijft. Wij leggen de boerenkool
dus altijd minimaal een nachtje in de vriezer. En als je het dan kookt, hoef je
het niet eerst de ontdooien.
Er zijn twee soorten boerenkool, namelijk: struikboerenkool
en dwergboerenkool. Struikboerenkool herken je aan de vrij lange stengel. De
oogst is van september tot februari, de plantjes zijn in mei gezaaid en worden in
juli uitgeplant. Voor de winterteelt wordt er van begin juni tot begin juli
gezaaid en uitgeplant van half juli tot begin augustus. De dwergboerenkool
wordt geoogst van half september tot begin november, deze kool kan niet tegen
vorst.
De kooktijd van boerenkool is ongeveer 30 minuten. En deze
groenten zit vol vitamine C, B1, B2, caroteen, calcium en ijzer. De stamppot
smaakt nog lekkerder als je er, tijdens het stampen, een klein scheutje azijn
aan toevoegt!
Wist je dat boerenkool in Amerika heel erg hip is? Niet als
stamppot, maar als chips!
Ik heb het nog niet gemaakt, maar het schijnt erg lekker te
zijn. Het is makkelijk om te maken: de oven verwarm je voor op 180°C . De steeltjes en harde
nerven verwijder je van gewassen (en drooggemaakte) bladeren en snijd de
bladeren in grote stukken. Voorgesneden boerenkool kun je zo gebruiken. Over de
gesneden bladeren verdeel je wat olijfolie, zout en peper. De bladeren leg je
op een bakplaat met bakpapier en bak het 20 minuten in de oven, tot de bladeren
knapperig zijn (ze mogen niet verkleuren).
Ga jij deze gezonde chips eens maken?
Tot over twee weken!
Reacties