Ontplofte aubergines
Toen ik
lang geleden nog een beginnende hobbykok was en Wouter een nieuwsgierige peuter,
hadden we het plan om gegrilde aubergines te maken. We hadden ergens gelezen
dat je ze alleen maar onder een hete grill hoefde te leggen en moest wachten
tot ze zwart geblakerd waren. Dan kon je het gaar gestoofde vruchtvlees eruit
scheppen en aanmaken met wat olijfolie, azijn en zout en peper.
Dat leek
ons wel wat en op een mooie herfstdag legden we twee dikke aubergines in onze
hete oven. Vol spanning wachtten we aan de keukentafel af hoe het zou gaan. Plotseling
werden we opgeschrikt door een doffe knal. Eerst wisten we niet waar het
vandaan kwam, maar het bleek toch echt uit onze oven te komen. Door de hitte
waren de aubergines opgezwollen en uiteindelijk ontploft! Het halfgare
vruchtvlees droop van de wanden en de ovendeur af. Je kon trouwens wel ruiken
dat het lekker geweest zou zijn! We wisten toen niet dat het handig was om de aubergines van tevoren in te snijden of te
prikken…
Jaren later
kocht ik het prachtige boek Plenty van Yotam Ottolenghi. Een fantastisch boek
met vegetarische recepten. En jawel… op pagina 116 waarschuwt hij voor
ontploffende aubergines. Dat kwam ons bekend voor!
Op die
pagina een heerlijk recept voor linzen met gegrilde aubergines dat ik in een
iets gewijzigde vorm maakte en hier voor jullie opschrijf.
En vergeet
niet de aubergines in te snijden!
Linzen met gegrilde aubergines
genoeg voor 2 personen
2 aubergines
2 eetlepels goede rode wijnazijn
125 gr. kleine donkere linzen (Puy),
afgespoeld
3 wortelen, geschrapt
2 stengels bleekselderij
1 laurierblad
3 takjes tijm
1 kleine ui
5 eetlepels olijfolie
10 cherrytomaatjes, doormidden
gesneden
1 theelepel bruine suiker
1 eetlepel gehakte platte peterselie
1 eetlepel gehakte koriander
2 eetlepels Griekse of Turkse
yoghurt
zwarte peper en zout
Aubergines roosteren:
Verwarm de oven op de grillstand,
kerf de aubergines in (!) en leg ze op een met aluminiumfolie beklede bakplaat.
Zet ze ca. een uur onder de grill en keer ze af en toe. Ze blakeren zwart en
zakken in. Zet daarna de oven op de gewone
stand en op 140 graden C. Snij de aubergines doormidden en
schep het vruchtvlees in een zeef, laat dit minstens een kwartier uitlekken en
maak het daarna aan met een halve eetlepel azijn en ruim zout en peper
![]() |
de aangemaakte aubergine en yoghurt |
![]() |
linzen & groenten |
De linzen koken:
Doe de linzen in een pan samen met de geschilde ui, één wortel, één bleekselderij (de groenten doormidden gesneden), de takjes tijm en het laurierblad. Giet er ruim water overheen en breng het aan de kook, tot de linzen in 20-25 minuten gaar zijn. Giet ze af en verwijder ui, wortel, bleekselderij, tijm en laurier. Meng de linzen in een kom met een eetlepel azijn, twee eetlepels olijfolie en royaal zout en peper. Dek af om ze warm te houden.
De groenten in de
oven:
Snij als de linzen koken de
overgebleven wortel en bleekselderij in schijfjes en meng ze met de tomaatjes, 1 eetlepel olijfolie, suiker en een beetje zout in een ovenschaal. Zet de schaal 20
minuten in de oven tot de wortels beetgaar zijn.
![]() |
de groenten gaan in de oven... |
![]() |
schep de groenten door de linzen.... |
Tenslotte:
Roer een eetlepel olijfolie door de yoghurt en breng op smaak met wat zout en peper. Schep de groenten door de linzen,
voeg de gehakte kruiden toe en meng alles goed. Doe de linzen in diepe borden,
schep de aubergine erbij en lepel de yoghurt erover. Sprenkel er tot slot nog
een beetje olijfolie over.
Voor de foto’s bakte ik er wat ui en
champignons bij, en op het laatst verwarmde ik nog wat diepvriesdoperwtjes mee.
Dat smaakte er ook heerlijk bij.
Reacties