Appelboompje
Zoals ieder jaar oogsten we de appels van het boompje op het
allerlaatste moment. Het is nog steeds niet duidelijk om welk soort appels het
gaat… maar dit jaar zijn ze lekker! Ze smaken rins en zijn sappig. Sommige
hebben een zachtrode blos en het vruchtvlees is stevig. Ik haal er zeker een
paar kilo vanaf. Dus die paar appeltjes die vandaag in de cake zijn gegaan,
zetten niet veel zoden aan de dijk.
Maar ik heb geen spijt, want het is wel een lekkere cake geworden.
Sinds ik een fles oranjebloesemwater heb staan (van Chi aromatherapie), week ik alle rozijnen
in een eetlepel van dit geurige water. Het geeft gerechten een bijzondere,
enigszins Oosters getinte en mysterieuze smaak.
Appelcake met aromatische rozijnen en specerijen
Voor 10 punten
Benodigdheden (ik gebruik een maattl à 5 ml. en een maatel.
à 15 ml.):
- 200 gram bloem gemengd met 2 tl. bakpoeder
- 100 gram amandelmeel (gemalen amandelen)
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 200 gram suiker
- 200 gram zachte roomboter
- 300 gram appelblokjes, gemengd met 1 tl. kaneel en ¾ tl. gemalen kardemom
- 100 gram rozijnen, enkele uren geweekt in 1 el. oranjebloesemwater
- 50 ml. (amandel)melk
- merg van 1 vanillestokje of 1 tl. vanille extract
- springvorm van 24 cm. Ø, beboterd en licht met bloem bestrooid
Bereiding:
Schep het cakebeslag in de vorm en strijk glad |
Verwarm de oven voor op 175 graden C. Klop de boter en de suiker met de mixer tot het lichtgeel en
romig is. Mix hier telkens een ei door, tot de ei helemaal is opgenomen en voeg
dan een volgend ei toe. Roer met een spatel of lepel in delen de bloem door dit
mengsel. Roer tenslotte de melk en vanille erdoor.
Schep de rozijnen door de gekruide appelblokjes en schep vervolgens
door het dikke cakebeslag. Maak de bovenkant glad en plaats net onder het
midden in de oven (hetelucht) en bak gedurende 1 uur tot de cake gaar is en een
satépen er schoon uitkomt.
Reacties