Paella op het strand
We zijn
alle drie gek op onze eigen versie van paella. Dat is typisch zo’n mooi en flexibel
gerecht waar niet veel vaste regels voor bestaan en waarmee je kunt variëren
zoveel je wilt. Best handig als je een keer niet exact alle ingrediënten in
huis hebt. Het is een
heerlijk zomers gerecht dat het allerlekkerst is als je het buiten kunt eten.
Zo op de valreep van deze zomer kan dat hopelijk best nog een keertje.
Deze zomer hebben
wij het zelfs een keer op het strand gemaakt, in onze Cobb. De Cobb is een
kleine barbecue die ook prima werkt als oven. En heel goed overal mee naar toe
te nemen (er zit zelfs een draagtas bij). Ik zal er nog wel wat vaker op
terugkomen want het is een prachtig en handig ding. We wilden de Cobb graag
meenemen naar het strand. Fantastisch toch om een echte zomermaaltijd op het
strand te maken en te eten! Onze paella leent zich daar heel goed voor.
De Cobb is aangestoken |
Geduldig wachten... |
Alle
ingrediënten zijn vooraf gesneden, in doosjes verpakt en gaan in de koelbox.
Het lukte allemaal wonderwel en door de straffe wind brandden de kooltjes wat
sneller dan we dachten. Een toetje maken op de Cobb (wat fantastisch gaat!) na
de paella zat er daarom niet meer in. Maar de paella zelf was erg goed gelukt. Het
is pure luxe om bij een heerlijk warm avondzonnetje, net na het zwemmen een
dampend warm bordje lekkers te kunnen eten. Om nog maar te zwijgen van de
jaloerse blikken van enkele medestrandgangers!
Natuurlijk
is de paella ook prima te maken zonder Cobb. Een ruime braadpan of een wok waar
een deksel op past is voldoende.
De paella pruttelt... |
Dit zijn de
ingrediënten voor onze paella:
400 gr. kippendijen, in stukken
(kipfilet kan ook, maar kippendijen
zijn malser en minder droog)
125 gr. chorizoworst, in stukken
2 tomaten, in blokjes (of een blikje
tomatenblokjes)
1 paprika, grof gesneden
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesneden
200 gr. risotto rijst (dikke korrel)
8 dl. kippenbouillon (ongeveer)
2,5 dl. witte wijn
250 gr. grote diepvriesgarnalen
1 blik artisjokharten, in stukken
gesneden
flinke handvol diepvriesdoperwten
paar draadjes saffraan
zout en peper naar smaak
Bak in een grote ovenbestendige pan
de kippendijen in olijfolie lichtbruin. De ui, knoflook, paprika en chorizo
erbij doen en enkele minuten laten meebakken. Daarna de rijst erbij en even
goed laten meefruiten. Blussen met de witte wijn en daarna de bouillon erbij
gieten. Deze wordt straks helemaal door de rijst opgenomen. Aan de kook brengen
en 20 minuten zachtjes laten pruttelen. Dit kan dus m.b.v. de Cobb, maar ook in
een oven of op het fornuis gaat het prima.
Na zo’n twintig minuten even goed
roeren, de tomaat, doperwtjes, artisjok, saffraan en garnalen erbij doen en nog
10 minuutjes laten doorpruttelen. Als het te droog wordt nog wat bouillon erbij
(ik maak altijd gewoon een liter). Proef de paella en breng op smaak met peper
en zout. Zo heet mogelijk op een diep bord opscheppen en smullen maar!
Reacties