donderdag 5 september 2013

Bij Jaap... Paella op het strand

Paella op het strand
  
We zijn alle drie gek op onze eigen versie van paella. Dat is typisch zo’n mooi en flexibel gerecht waar niet veel vaste regels voor bestaan en waarmee je kunt variëren zoveel je wilt. Best handig als je een keer niet exact alle ingrediënten in huis hebt. Het is een heerlijk zomers gerecht dat het allerlekkerst is als je het buiten kunt eten. Zo op de valreep van deze zomer kan dat hopelijk best nog een keertje.

Deze zomer hebben wij het zelfs een keer op het strand gemaakt, in onze Cobb. De Cobb is een kleine barbecue die ook prima werkt als oven. En heel goed overal mee naar toe te nemen (er zit zelfs een draagtas bij). Ik zal er nog wel wat vaker op terugkomen want het is een prachtig en handig ding. We wilden de Cobb graag meenemen naar het strand. Fantastisch toch om een echte zomermaaltijd op het strand te maken en te eten! Onze paella leent zich daar heel goed voor. 

De Cobb is aangestoken
Geduldig wachten...


Alle ingrediënten zijn vooraf gesneden, in doosjes verpakt en gaan in de koelbox. Het lukte allemaal wonderwel en door de straffe wind brandden de kooltjes wat sneller dan we dachten. Een toetje maken op de Cobb (wat fantastisch gaat!) na de paella zat er daarom niet meer in. Maar de paella zelf was erg goed gelukt. Het is pure luxe om bij een heerlijk warm avondzonnetje, net na het zwemmen een dampend warm bordje lekkers te kunnen eten. Om nog maar te zwijgen van de jaloerse blikken van enkele medestrandgangers!

Natuurlijk is de paella ook prima te maken zonder Cobb. Een ruime braadpan of een wok waar een deksel op past is voldoende.

De paella pruttelt...
Dit zijn de ingrediënten voor onze paella:

400 gr. kippendijen, in stukken
(kipfilet kan ook, maar kippendijen zijn malser en minder droog)
125 gr. chorizoworst, in stukken
2 tomaten, in blokjes (of een blikje tomatenblokjes)
1 paprika, grof gesneden
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesneden
200 gr. risotto rijst (dikke korrel)
8 dl. kippenbouillon (ongeveer)
2,5 dl. witte wijn
250 gr. grote diepvriesgarnalen
1 blik artisjokharten, in stukken gesneden
flinke handvol diepvriesdoperwten
paar draadjes saffraan
zout en peper naar smaak

Bak in een grote ovenbestendige pan de kippendijen in olijfolie lichtbruin. De ui, knoflook, paprika en chorizo erbij doen en enkele minuten laten meebakken. Daarna de rijst erbij en even goed laten meefruiten. Blussen met de witte wijn en daarna de bouillon erbij gieten. Deze wordt straks helemaal door de rijst opgenomen. Aan de kook brengen en 20 minuten zachtjes laten pruttelen. Dit kan dus m.b.v. de Cobb, maar ook in een oven of op het fornuis gaat het prima.

Na zo’n twintig minuten even goed roeren, de tomaat, doperwtjes, artisjok, saffraan en garnalen erbij doen en nog 10 minuutjes laten doorpruttelen. Als het te droog wordt nog wat bouillon erbij (ik maak altijd gewoon een liter). Proef de paella en breng op smaak met peper en zout. Zo heet mogelijk op een diep bord opscheppen en smullen maar!


Geen opmerkingen: