donderdag 19 september 2013

Bij Jaap: Kaasstengels

Kaasstengels

Mijn jongens houden allebei van koken. Ik denk dat het voor een deel komt, omdat ze van jongs af aan in de keuken meehielpen. En zo leerden hoe eten wordt gemaakt en ook: wat kun je zelf allemaal bedenken.

Als je kleine kinderen hebt en je wilt ze betrekken bij koken en bakken, dan is dit een ideaal recept om mee te beginnen. Het is simpel, maar leuk om te maken en het resultaat ziet er mooi uit en is ook nog eens erg lekker. 

In ons gezin is dit recept echt een ‘evergreen’. Honderden knapperige kaasstengels lagen er al in de oven. Als ik het me goed herinner is het ooit begonnen als een hapje op een verjaardagsfeest, maar dat is echt al heel lang geleden. Er zijn op het recept allerlei variaties mogelijk, maar allebei mijn jongens houden stug vast aan het oorspronkelijke recept. Zij houden, als het om kaasstengels gaat, niet van experimenteren.

Kinderen zijn er dol op, pubers ook weet ik inmiddels… want al snel raakten de kaasstengels van Jos en Wouter bekend. Er kwamen zelfs verzoekjes om ze mee te nemen naar verjaardagspartijtjes (in plaats van een gewoon cadeautje!). Ook op de kerstdiners van school waren ze vaste prik. Wouter heeft er zelfs nog eens onenigheid over gehad. Toen hij een flinke zak kaasstengels maakte, om mee te nemen naar een feestje en zijn vrienden niet wilden geloven dat hij ze zelf had gemaakt en niet bij de bakker had gekocht!

Voor 25 kaasstengels heb je het volgende nodig:

1 pakje diepvriesbladerdeeg (daar zitten 10 vierkante plakjes in)
+/- 200 gr. geraspte belegen kaas
tomatenketchup
1 ei, losgeklopt

1. Bestrijken met ketchup/bestrooi met kaas

Ontdooi de plakjes bladerdeeg op het aanrecht half. Ze moeten nog een beetje stevig zijn, als je er mee aan de slag gaat. Smeer een plakje bladerdeeg in met wat tomatenketchup en strooi er dan geraspte kaas op. Bij ons zijn dat vaak restjes van onze boerenkaas (soms als we er veel maken, dan gebruiken we een zak kant en klaar geraspte kaas).

2. Repen snijden
Leg er dan een ander plakje bladerdeeg op en druk het aan. Snij de twee plakken in vijf lange repen. 

3. Uiteinden draaien tot een spiraal
Pak zo’n reep bij beide uiteinden en draai ze tegen elkaar in. Zo krijg je een mooie krul in de kaasstengel. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak zo alle plakjes op. 

4. Op bakpapier op de bakplaat/bestrooi met extra kaas
Strijk met een kwastje wat losgeklopt ei over alle kaasstengels voor een mooie kleur. Strooi er vervolgens nog wat geraspte kaas overheen.
Bak de stengels 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden C. Kijk voor de zekerheid na een kwartiertje hoe het gaat. Laat de stengels afkoelen.

Geen opmerkingen: