Kaasstengels
Mijn
jongens houden allebei van koken. Ik denk dat het voor een deel komt, omdat ze van
jongs af aan in de keuken meehielpen. En zo leerden hoe eten wordt gemaakt en
ook: wat kun je zelf
allemaal bedenken.
Als je
kleine kinderen hebt en je wilt ze betrekken bij koken en bakken, dan is dit
een ideaal recept om mee te beginnen. Het is simpel, maar leuk om te maken en
het resultaat ziet er mooi uit en is ook nog eens erg lekker.
In ons
gezin is dit recept echt een ‘evergreen’. Honderden knapperige kaasstengels lagen
er al in de oven. Als ik het me goed herinner is het ooit begonnen als een
hapje op een verjaardagsfeest, maar dat is echt al heel lang geleden. Er zijn
op het recept allerlei variaties mogelijk, maar allebei mijn jongens houden stug
vast aan het oorspronkelijke recept. Zij houden, als het om kaasstengels gaat,
niet van experimenteren.
Kinderen
zijn er dol op, pubers ook weet ik inmiddels… want al snel raakten de
kaasstengels van Jos en Wouter bekend. Er kwamen zelfs verzoekjes om ze mee te
nemen naar verjaardagspartijtjes (in plaats van een gewoon cadeautje!). Ook op de
kerstdiners van school waren ze vaste prik. Wouter heeft er zelfs nog eens
onenigheid over gehad. Toen hij een flinke zak kaasstengels maakte, om mee te
nemen naar een feestje en zijn vrienden niet wilden geloven dat hij ze zelf had
gemaakt en niet bij de bakker had gekocht!
Voor 25
kaasstengels heb je het volgende nodig:
1 pakje diepvriesbladerdeeg (daar
zitten 10 vierkante plakjes in)
+/- 200 gr. geraspte belegen kaas
tomatenketchup
1 ei, losgeklopt
1. Bestrijken met ketchup/bestrooi met kaas |
Ontdooi de plakjes bladerdeeg op het
aanrecht half. Ze moeten nog een beetje stevig zijn, als je er mee aan de slag
gaat. Smeer een plakje bladerdeeg in met
wat tomatenketchup en strooi er dan geraspte kaas op. Bij ons zijn dat vaak
restjes van onze boerenkaas (soms als we er veel maken, dan gebruiken we een
zak kant en klaar geraspte kaas).
2. Repen snijden |
Leg er dan een ander plakje bladerdeeg op en
druk het aan. Snij de twee plakken in vijf lange repen.
3. Uiteinden draaien tot een spiraal |
Pak zo’n reep bij beide
uiteinden en draai ze tegen elkaar in. Zo krijg je een mooie krul in de
kaasstengel. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak zo alle plakjes
op.
4. Op bakpapier op de bakplaat/bestrooi met extra kaas |
Strijk met een kwastje wat losgeklopt ei over alle kaasstengels voor een
mooie kleur. Strooi er vervolgens nog wat geraspte kaas overheen.
Bak de stengels 20 minuten in een
voorverwarmde oven op 200 graden C. Kijk voor de zekerheid na een kwartiertje
hoe het gaat. Laat de stengels afkoelen.
Reacties