zaterdag 27 juli 2013

Bietjessalade met tonijn en romige citroendressing
Tropische temperaturen...
Wat eet je met dit warme weer? Iets heets (met pepers) zodat je afkoelt doordat je zweet? Dat wordt meestal niet zo gewaardeerd door (Nederlandse) kinderen… Elke dag de barbecue aansteken lijkt mij ook zo omslachtig. Ook wil je geen uren in de keuken staan… Een salade is dan altijd goed! Je kunt met salades alle kanten opgaan en de ingrediënten aanpassen aan seizoen en smaak.

Een dag om snel te vergeten!
Gisteren hadden we zo’n dag die we snel willen vergeten. Alles wat we zo zorgvuldig hadden gepland, liep anders… Zo kreeg de auto ineens kuren en stonden we langs de kant van de weg te wachten op de wegenwacht. Deze man vertelde dat de compressor van de airconditioning de oorzaak was van de problemen. Nadat we de airco hadden uitgeschakeld, konden we weer verder. Helaas voor ons liep de temperatuur in de auto op tot richting de 30 graden… En reden we (toen nog) opgewekt een hele lange file in op de A9 (terwijl heel Nederland vakantie viert en er niemand op de weg zou moeten zitten…). Toen even later een ambulance zich door het verkeer worstelde en we op de radio hoorden dat er een auto over de kop was gegaan, bonden we in. Enfin om een lang verhaal kort te maken… eenmaal thuis aangekomen hadden we helemaal geen zin om ingewikkeld eten te maken. Of nog inkopen te doen. Dus ik heb snel wat eitjes gekookt, de gekookte bio-bietjes uit het gesealde pak kleingesneden, blikje tonijn, wat sla, dressing…. Een snelle en lekkere en gezonde salade!

Meer lezen over bietjes? Kijk dan op een eerdere blog van mij: makreelsalade, snijbiet en bieten uit eigen tuin


Bietjessalade (of kroten voor de échte Rotterdammer) met tonijn en romige citroen-mosterddressing

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:
 • 3 hardgekookte eieren, gepeld in kwarten gesneden
 • 1 blikje tonijn, uitlekken
 • 3 gekookte bietjes (ik nam kant & klaar gekookte biologische bietjes in een gesealde verpakking, die heel lang houdbaar zijn en altijd handig om op voorraad te hebben), ca. 600 gram, netjes in kleine, gelijke dobbelstenen gesneden
 • 1 struikje gewassen babyromaine of little gem (of andere sla), blaadjes losgemaakt
 • dressing:
 • 2 maattl. à 5 ml. Dijonmosterd
 • 45 ml. (3 maat el.) (light) mayonaise
 • 30 ml. yoghurt (2 maat el.)
 • rasp van ½ citroen
 • citroensap van ½ citroen
 • zout/peper/scheutje worcestershiresaus
Bereiding:

Roer een dressing van de ingrediënten. Het mag best aan de zoute kant zijn, als tegenwicht voor de zoete bietjes. Drapeer de slablaadjes in een stervorm op een bord. Verdeel de ei over de sla en leg de helft van de bietenblokjes in het midden van de ster. Druk een beetje aan en leg hierop de helft van de tonijn. Verdeel de helft van de dressing over de salade.

Geen opmerkingen: