De vriezer
leeg eten….
Mijn vriezer
is afgestampt vol! Grote bakken mastersauce/Lo Shui, desembroden, speltmuffins,
zelfgemaakte rode kool, biologisch vlees, spinazie, bladerdeeg, loempiavellen….
noem het maar op. Dus zijn we nu bezig om ‘m leeg te eten. De afgelopen week
heb ik een snelle en zeer smakelijke tortilla gebakken met het pak diepvries
gehakte spinazie (deelblokjes). De tortilla past voor mijn gevoel ook goed bij de lente en zomer. Een makkelijke maaltijd. Ook goed op de camping te bereiden.
Gebakken in
de oven, als onderdeel van een buffet
Het lijkt me
ook een geschikt gerecht om te serveren als onderdeel van een buffet. Je kunt
de tortilla goed vooraf maken en door de hoeveelheden te vermeerderen kunnen er
veel mensen van eten. Je kunt de
onderdelen van de tortilla bakken in een pan en in een ingevette ovenschaal,
springvorm of diepe bakplaat leggen (of een grote tarte tatinvorm). Vervolgens
het eimengsel erdoor mengen en dan in de oven plaatsen, ca. 15 minuten op 200
graden C. Tot het stevig en gestold is. Van een rechthoekige vorm kun je
handige vierkantjes snijden.
Variëren
Aan dit
recept kun je elke draai geven die je maar wilt! Aangepast aan de ingrediënten
die je toevallig in huis hebt. Denk aan verse kruiden (kervel, rucola, peterselie, selderij, rozemarijn, salie, oregano, etc.) paprika, courgette, gekookte wortel/pastinaak/sperzie/snijbonen/broccoli/bloemkoolroosjes,
paddenstoelen/champignons, venkel, mais, prei, taugé, garnalen, mosselen, spekjes, stukjes kip of ham, blokjes chorizo of harde worst, rookworst, tonijn, geraspte pittige cheddarkaas, blokjes gorgonzola, een scheut room door de eieren kloppen, etc.
Tortilla met spinazie
Hoofdgerecht voor 4 personen of buffetgerecht voor 6
personen
Benodigdheden:
- 600 gram aardappelschijfjes (bij zelf geschilde aardappelen: spoel de schijfjes af in water en droog/dep in schone theedoek)
- 1 pak diepvries gehakte spinazie, ontdooid, vocht eruit gedrukt (of 600 gram verse spinazie even geblancheerd en uitgelekt)
- 3 stengels bleekselderij, liefst met blad, fijn gehakt
- 1 grote (rode) ui, in halve ringen
- 7 eieren, losgeklopt met zout en peper en scheut worcestershiresaus
- 50 gram geraspte kaas naar smaak (ik nam helft geitenkaas en helft Parmezaanse kaas)
- 25 ml. olijfolie
- 2 à 3 teentje knoflook, ragfijn gehakt
Bereiding:
Verhit de olie in liefst een hapjespan (met deksel) of een diepe
koekenpan/wok waar een deksel op past en voeg aardappelen en uien toe. Breng op
smaak met zout en bak op middelhoog vuur ca. 10-15 minuten met de deksel erop. Schep zo nu en dan
door. Halverwege de knoflook toevoegen. Evt. overtollig olie eraf gieten.
De
spinazie en bleekselderij erdoor scheppen en op smaak brengen met peper en zout. Het vuur hoog draaien en de kaas door
het eimengsel roeren en in de pan schenken. Even alles doorroeren, dan de
deksel erop. Na enkele minuten het vuur middelhoog draaien en de tortilla in
ca. 10 minuten gaar en stevig bakken. Keren op een platte schaal, punten
snijden en evt. met een kleine salade erbij eten.
Reacties