De vriezer
leegeten vervolg...
We zijn nog
steeds bezig om de vriezer leeg te krijgen. Afgelopen zondag leverde dat een Thaise
maaltijd op met garnalen (uit de vriezer). Lekker pittig door de groene currypasta…
![]() |
Galangawortel/laos vers |
Currypasta
De pasta kun
je kant en klaar kopen. Een goed merk groene curry schijnt Mae ploy te zijn. Ik
nam Blue Elephant en die kwam er bij de volgende smaaktest
goed uit! De kleur van de curry wordt voornamelijk bepaald door het gebruik van
groene of rode pepers. Zelfgemaakt is
natuurlijk het lekkerst. De
samenstelling van curry varieert, maar bestaat veelal uit: korianderzaad (en verse wortel en/of blad en stelen), komijnzaad, trassi, pepers, ui/sjalotten, laos,
knoflook, citroenblad, citroengras en limoenschil. Kijk eens bij de volgende (zeer
populaire) site van een collega van mij: Kokkie
Blanda. Een andere site waar je kunt kijken: Aziatische
ingrediënten.
Groene
currypasta
Rooster 1
el. korianderzaad, en 2 tl. komijnzaad op matig vuur, 2 à 3 minuten in een
droge koekenpan. Maal samen met 1 tl. zwarte peperkorrels fijn in en vijzel (ik
gebruik een oude koffiemolen). Mix
(bijv. in een kleine keukenmachine) 2 tl. garnalenpasta/trassi met de
specerijen en voeg vervolgens 8 grof gehakte groene pepers of 16 groene rawits
(of minder want ze zijn heet!), 20 (rode) sjalotten, 5 cm. verse laos/galanga,
12 teentjes knoflook, 100 gram gehakt korianderblad + steel, 6
kaffir-limoenblaadjes/citroenblad, het wit van 3 stengels citroengras, 2 tl.
rasp van limoen, 2 tl. zout en 2 el. olie tot de pasta/boemboe glad is. Je kunt de pasta in porties invriezen of in een brandschone pot bewaren in de koelkast.
Galangawortel/laos
Groene
garnalencurry met boontjes en broccoli
Recept voor
4 personen
Benodigdheden:
- 500 verse, rauwe garnalen, darmkanaal verwijderd (snij rugzijde in en trek zwart/grijzige darm eruit)
- 4 dl. kokosmelk
- 2,5 dl. water
- 1-3 el. groene currypasta (ik nam ruim 3 el.)
- 6 kaffir-limoenblaadjes/citroenblad
- 350 gram sperziebonen, gehalveerd
- 250 gram broccoliroosjes en stelen
- 2 el. vissaus
- 2 el. limoensap
- 1 el. rasp van limoen
- 2 tl. palmsuiker
- 20 gram (Thais) korianderblad, gehakt
Bereiding:
Verwarm in
een hapjespan of wok de kokosmelk met het water en voeg currypasta,
limoenblaadjes en boontjes toe. Dek af met een deksel. Laat 2 minuten zachtjes
koken, voeg dan de broccoli toe en laat zachtjes sudderen tot de groente tegen beetgaar aan zijn. Laat de garnalen enkele minuten
meekoken en voeg vissaus, limoensap- en schil en suiker toe en roer goed door.
Strooi het korianderblad over de curry. Eet er witte rijst bij. Wij aten er
dunne eiermie bij en dronken een mollige Chardonnay.
Reacties