Suikerloos!
Zonder geraffineerde suiker is de gehele maand februari het
thema op Irene kookt! We starten met de ‘testimonial’ van Tanya. Ik heb haar
leren kennen toen zij samen met een vriendin een workshop desembrood bakken bij
mij volgde. Vooraf wist ik al dat zij geen suiker, vlees en tarwe eet. Om toch
iets lekkers te kunnen geven bij de koffie en thee, heb ik experimenteel
gebakken zonder suiker en met gebruik van speltbloem. Gelukkig viel het in de
smaak. Zij had lekkere zuidvruchten-notenbonbons meegenomen. Die waren zo lekker
dat ik ze ook heb gemaakt.
Zuidvruchten-notenbonbons
Heb je trek in wat zoets? Maak dan eens deze alternatieve
bonbons. Zonder geraffineerde suiker. Ik ben uitgegaan van een basisrecept met rozijnen,
abrikozen en noten. Vervolgens heb ik twee varianten gemaakt: met dadels,
sinaasappelrasp, kaneel, sesam en gerold in cacaopoeder. Variant II met vijgen
en kokos.
gedroogde dadels |
Noten en zuidvruchten |
Je kunt alle soorten ongezouten noten en pinda’s gebruiken
die je maar wilt. Om ze extra knapperig te maken, kun je ze even in een droge
koekenpan roosteren. Ook lekker om te variëren met cacao nibs, (stukjes
cacaoboon) kijk eens op deze sites: cacao-nibs
en gekruid.nl. Maal ze dan eerst wat kleiner. Of gedroogde banaan (of andere ongesuikerde gedroogde vruchten), (ongezoete) gedroogde cranberry’s, gedroogde kersen, krenten,
appeltjes, maan- en lijnzaad, pistaches, etc. Voor een meer volwassen smaak kun je het mengsel verder op smaak brengen met rum, cognac of whisky. Een scheutje rozenwater (1 á 2 el.) is ook lekker, zeker in combinatie met kaneel en kardemom. En enkele druppels zoete sinaasappelolie verandert het in een citrusbonbon! Het toevoegen van specerijen of chili geeft een andere draai aan de bonbons. Experimenteer met kruidnagel, nootmuskaat, piment of kardemom. Of neem lekker makkelijk speculaaskruiden.
Waarom zou ik een maand geen suiker gebruiken?
Je zou het kunnen doen als experiment. Zodat je zelf ervaart
hoe het is om een maand geen suiker te gebruiken. Mijn dochter van 10 jaar doet
ook mee. Eens kijken hoe ver zij komt zonder chocoladepasta op haar brood. En
geen duik in de snoeptrommel als ze uit school komt….
Kan ik mateloos alternatieve zoetmiddelen gebruiken?
Dat is niet verstandig, want sommige alternatieve middelen
bevatten ook hoge doses sacharose (sucrose=synoniem in Engels) glucose en
druivensuiker. Dan heb ik het bijvoorbeeld over honing, dadelstroop,
ahornsiroop en oersuiker. Het aantal calorieën is even hoog en het effect op
tandbederf ook!
Waarom zijn alternatieve zoetmiddelen dan toch beter om te
gebruiken?
Omdat rozijnen, dadels, (onverhitte) honing, abrikozen,
oersuiker, vijgen, etc. geen 'lege' calorieën bevatten. Ze bevatten mineralen, vezels,
enzymen en andere waardevolle stoffen. Let er dan wel op dat deze natuurlijke zoetmiddelen puur zijn en zo onbewerkt als mogelijk. Vaak kom je dan uit bij biologische producten. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Kwestie van goed lezen en je kennis vergroten door relevante boeken te lezen en sites te bezoeken.
rauwe bloemenhoning |
Kijk eens op de volgende sites
Duik eens in de volgende blogs/sites om je mening verder te
vormen
Tanya’s verhaal:
Ik ben Tanya en leef samen met Ivo en mijn puberzoon
Kevin.
Al jaren eet ik vegetarisch en door de jaren heen ben ik op
zoek geweest naar vervangende voedingsstoffen. Tijdens mijn zoektochten op internet
zocht ik naar nieuwe recepten en verdiepte mij steeds meer in de materie. En al
die jaren dacht ik gezond te leven! Totdat ik het boek las van Amber Alberda
" Eet jezelf mooi, slank en gelukkig". Nou slank hoefde ik niet te
worden maar wel gezond en gelukkig… Dit boek zette mij aan het denken over
voeding en ‘nepvoeding’ en daardoor keek ik naar mijn leefwijze en
voedingsgewoontes.
Zoals suiker, had ik dit wel nodig? En wat zijn dan de
vervangende producten die ik kan gebruiken?
Koken heb ik altijd al leuk gevonden en dus kwamen er nieuwe
recepten om uit te proberen. Mijn gezin vond dit geen probleem. Tenminste…. ik vertelde
mijn zoon niet dat het zonder suiker was, want dan was het bij voorbaat al
niets. Gelukkig houdt hij van zoet en is een lekkerbek, dus lekkere suikerloze
recepten met vervangende stoffen lust hij graag.
Met Ivo ging het anders, want hij vond eten zonder vlees
en geen vis eerst nog problematisch. En vroeg zich af: "wat doe je dan als
je ergens gaat eten en als wij eters krijgen?".
Toen hij zag dat dit geen probleem was en dat hij af en toe
nog wel zijn stukje vlees kon blijven eten (dan wel biologisch) ging hij zich
steeds meer verdiepen in het waarom en begreep hij steeds meer mijn keuzes. Omdat
Ivo achter mij stond en mijn keuzes begreep, is bij hem ook steeds meer het
besef gekomen waarom gezond leven zo belangrijk is.
Inmiddels eet ik al een jaar geen suiker meer. Soms smokkel ik…
en eet op verjaardagen gewoon een gebakje mee met de rest. Zolang er maar een
goede balans is tussen gezond en minder gezond. De voordelen zijn voor mij
prettig, zoals minder vermoeid, geen chocoladeaanvallen meer voor de
menstruatie en heel veel nieuwe recepten!
Zuidvruchten-notenbonbons
Recept voor 30 stuks (variant I + II samen) het recept is maart '13 gewijzigd
Benodigdheden:
- variant I
- 100 gram rozijnen (ongezwaveld of gewassen)
- 100 gram dadels
- 100 gram gedroogde abrikozen (ongezwaveld of gewassen), klein gesneden
- 100 gram ongezouten noten (ik nam paranoten, hazelnoten en amandelen), gehakt
- rasp van een grote (liefst onbespoten) schoongeschrobde sinaasappel of enkele druppels zoete sinaasappelolie
- 1 kleine tl. kaneel
- 20 gram sesamzaad
- cacaopoeder voor bestuiven/rollen
- variant II
- 100 gram rozijnen (ongezwaveld of gewassen)
- 100 gram gedroogde abrikozen (ongezwaveld of gewassen), klein gesneden
- 100 gram ongezouten noten (ik nam paranoten, hazelnoten en amandelen), gehakt
- 100 gram gedroogde vijgen, steeltje eraf
- 20 gram kokos
- extra kokos voor rollen
- hulpmiddelen
- blender, hakmolen
Bereiding:
Variant I: maal de rozijnen, dadels, kaneel en sinaasappelrasp of -olie tot een halfgrove pasta. Kneed de sesamzaadjes, abrikozen en noten erdoor. Zet een uur in de koelkast, zodat je makkelijker balletjes kan rollen. Neem een beetje cacaopoeder in de palm van je hand en rol het balletje rond, zodat het dun bedekt is. Herhaal tot alle balletjes een laagje hebben.
Variant II: maal de rozijnen en vijgen tot een halfgrove pasta. Kneed kokos, abrikozen en noten erdoor en vorm na het koelen balletjes en druk in de kokos.
Variant II: maal de rozijnen en vijgen tot een halfgrove pasta. Kneed kokos, abrikozen en noten erdoor en vorm na het koelen balletjes en druk in de kokos.
Bewaar de balletjes in een afgesloten trommel.
Reacties