dinsdag 1 januari 2013

column Lisette, 2 januari 2013

Lisette

vrouw – moeder -  zus – tante -  docente – creatief – studie – broodbakken – groentetuintje - voeding

Tijdens het zoeken naar recepten voor desembrood kom ik iets tegen dat mijn interesse wekt: kefir. Een enkeling zal dit kennen als yoghurtplantje. Dit ‘plantje’ wordt door de bewoners van de Kaukasus al eeuwen gebruikt voor het maken van een drank. Na onderzoek is vastgesteld dat het regelmatig drinken van deze drank bijdraagt aan het gezond ouder worden. Leeftijden van 100 jaar en ouder is voor deze bewoners heel normaal. Kefir heeft ook wel de bijnaam “de drank van de 100-jarigen”

Kefirdrank is licht verteerbaar en je kunt het van alle soorten melk maken. Van verse of houdbare melk, geitenmelk, schapenmelk, kokosmelk of sojamelk. Deze ’plantjes’ (het zijn zwammetjes) lijken op bloemkoolroosjes variërend van grootte van een speldeknop tot een pruim. De zwammetjes veranderen melk in een romige, beetje frisse lichtzure drank. Qua smaak lijkt het op drinkyoghurt. Deze drank is gezonder dan yoghurt want door de fermentatie bevat het minder lactose en gisten. Het is een probiotica, die in staat is om het darmslijmvlies weer te herstellen. De goede bacteriën nestelen zich in het darmslijmvlies en elimineren de ongezonde bacteriën en gisten. Net als die kleine probiotische drankjes uit de supermarkt! Kefir bestaat zelfs uit meer verschillende bacteriestammen.

Het kalmerend effect op het zenuwgestel geeft verlichting bij mensen die lijden aan slapeloosheid, depressies en ADHD. Regelmatig gebruik van kefir zorgt voor een optimaler spijsverteringssysteem waarbij voedsel beter wordt verteerd en voedingsstoffen gemakkelijker opgenomen. Hierdoor nemen darmproblemen zoals winderigheid af. Het reinigend effect van kefir maakt het zelfs geschikt als een gezichtsmaskertje!

Het drankje is heel gemakkelijk te maken. Voeg melk bij de kefirkorrels en zet het 24 uur op een donkere plaats en het is klaar om te drinken!

Ik ben zo benieuwd naar de kefir, dat ik de korrels heb besteld. Morgen of overmorgen wordt het bezorgd. Dan ga ik aan de slag en horen jullie alles over het resultaat!
Binnenkort starten we trouwens met de suikervrije maand! Eerst even wennen aan het idee, want na alle chocoladeletters, kerstkransjes en oliebollen moeten we afkicken!

Ik wens iedereen een heel mooi 2013!

Geen opmerkingen: