vrijdag 7 december 2012

Spezzatino in umido con polenta/ traditionele Italiaanse stoofpot


Kookwedstrijd
Enkele weken geleden plaatste ik een kookwedstrijd. Vandaag het winnende gerecht van Ilaria Barella uit Dordrecht. Zij is van oorsprong Italiaanse en heeft al eens een workshop desembrood bakken bij mij gevolgd. Ik heb gekozen voor dit recept omdat het een soort basis is voor een stoofschotel, waarmee naar eigen smaak en gelegenheid kan worden gevarieerd. Ilaria won hiermee een cadeaubon van Kookpunt.nl.

Polenta
Bij de stoofschotel wordt polenta gegeten. In het recept wordt polenta gebruikt met een lange kooktijd. In de supermarkten is ook een snelkook versie verkrijgbaar. De kooktijd daarvan is aanzienlijk korter. 


Spezzatino in umido con polenta

In Italië heeft elke familie wel een eigen recept voor ´Spezzatino´, een traditioneel Italiaans stoofpotje waar van streek tot streek de ingrediënten kunnen verschillen. Door het (lang) stoven komen de smaken goed tot hun recht. Heerlijk met polenta! (Met polenta wordt zowel het vrij grof gemalen maïsmeel bedoeld als het gerecht dat ervan gemaakt wordt: maïsmeel gekookt in gezouten water).

Ingrediënten (voor 4 personen):
1 kilo stoofvlees in blokjes
3 el. olijfolie
2 teentjes knoflook
2 grote wortels
2 stengels bleekselderij
2 uien, fijngehakt
1-2 el. bloem
verse rozemarijn, salie, 2 blaadjes laurier, 4 kruidnagels (alles in een kaasdoek zakje, of bijeen gebonden als bosje)
zout
versgemalen zwarte peper
1 glas rode wijn
400 gr. tomatensaus
(1 blokje groente-, of vleesbouillon)
Voor de polenta:
Maïsmeel voor polenta (500 gr)
Grof zout (1 eetlepel)
Water (2 liter)
Bereiding:

Snijd de wortel, bleekselderij, uien en de knoflook in stukjes. 

Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Fruit de groente vijf minuten in de olie, of totdat de uien mooi glanzen.

Strooi wat bloem over het vlees, en doe vervolgens het vlees in de pan met de groente. Even laten bakken.


Giet de wijn erbij, breng het aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen totdat de wijn gedeeltelijk verdampt is. Doe de tomatensaus erbij, het kruidenzakje, eventueel 1 bouillonblokje, en zout en peper naar smaak. Laat het vlees zeker twee uur op een heel laag pitje stoven (ca. een uur in de snelkookpan).

Intussen kan je de polenta alvast bereiden. Gebruik een grote diepe pan met dikke bodem en een lange houten, stevige pollepel om te roeren. Strooi het maïsmeel langzaam in water, dat bijna aan de kook is. Blijf constant met de klok mee roeren, en voorkom klonten! Blijf roeren voor ongeveer 40, 50 minuten tot de polenta gaar is en zich losmaakt van de pan. Doe de polenta op een houten plank (maar een groot bord is ook goed) en laat even afkoelen.
Buon appetito!

Geen opmerkingen: