dinsdag 13 november 2012

Column Lisette, 14 november 2012
Lisette
vrouw – moeder -  zus – tante -  docente – creatief – studie – broodbakken – groentetuintje -  voeding

Dag pappa, dáááág dag…..
Deze zondag loopt Jelle met zijn koffer richting station. Met een stel collega’s gaat hij zes dagen naar een beurs in Duitsland. Voor Stijn en Anna is het een lange tijd. Daarom hebben we een stickervel gemaakt, waarop ze kunnen zien wanneer hij weer terug is. De eerste sticker plakken ze samen met pappa en de laatste zullen ze ook weer samen plakken.

Na het eten schieten we in onze jassen, pakken we snel onze lampionnen en rennen naar de buurkinderen. Het is 11 november en we lopen samen met de buurmeisjes en met verlichte lampionnen onze kleine buurt rond, want het is Sint Maarten! Wat ben ik trots als ik Stijn zijn liedjes hoor zingen. Al snel krijgt hij de smaak te pakken en als hij een snoepje heeft gekregen, zegt hij: "ja, we gaan weer verder"!

Wij zijn niet zo van het geplak, gekleef en gesnoep. Hier eten wij snoepjes zoals: dadels, vijgen, abrikozen en nootjes... Dus wat vond ik het leuk dat Stijn ook een keer een appel, mandarijn en rozijntjes koos! Alle snoepjes gaan in de 11 november trommel, waar de kinderen weken lang met plezier uit zullen snoepen.

Mijn moeder at vroeger nooit geraffineerde suiker, omdat ze daar slecht tegen kon. Op momenten dat ze wel suiker binnen kreeg, dan protesteerde haar lijf. Ze werd dan moe, kreeg hoofdpijn en haar huid begon te irriteren. Maar van natuurlijke suikers had ze geen last. In natuurlijke suikers zitten nog alle vezels, vitamines en mineralen. Deze heeft je lichaam nodig om de suiker te verteren. Uit geraffineerde suikers (witte suiker, rietsuiker, basterdsuiker, fructose…) zijn alle vezels, vitamines en mineralen gehaald. Om de suiker te kunnen verwerken, zal je lichaam deze stoffen uit je lichaam onttrekken. Wanneer je lichaam veel geraffineerde suikers moet verwerken, kan dit dus leiden tot tekorten! En mochten alle suikers niet helemaal afgebroken worden… geen nood, deze suikers worden gewoon omgezet in vet, zo krijg je van die mooie zwembandjes! 

Tja, die kleine lijfjes geef ik dus liever natuurlijke suikers (zoals dadelsnoepjes, of abrikozen-dropjes). En als ze dan iets uit hun 11 november trommel snoepen, dan krijgen ze daarna nog fruit!

Wie gaan de uitdaging met mij aan? In januari, een maand zonder suiker!! Irene kookt en ik komen er nog bij jullie op terug.

Tot volgende week!

Geen opmerkingen: