zaterdag 3 november 2012

Advocaat en cranberry-brandewijn


Kantoorpraatjes….
Op mijn werk wordt heel hard gewerkt, maar ook ‘gekletst’ over van alles en nog wat. Afgelopen week haalden we herinneringen op over verjaardagen zoals ze ‘vroeger’ werden gevierd. En dan op het gebied van eten & drinken. En blijkbaar zijn een aantal klassiekers ook tegenwoordig nog steeds populair. Zoals een advocaatje met slagroom. De advocaat wordt meestal kant en klaar gekocht. Maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Vandaag krijg je het recept op mijn blog.

Op internet vond ik nog een leuk recept van advocaat, die ook lang te bewaren is. Want hoe hoger het alcoholpercentage, hoe langer de houdbaarheid. De smaak komt dan ook verder tot ontwikkeling.

Bombardino
De advocaat is natuurlijk ook een goede basis voor een Bombardino. Een heerlijk wintersportdrankje uit Italië, met hete melk en evt. extra likeur. Zie hier het recept: Bombardino (+ Jägertee en havermoutkoekjes).

Na 9 maanden de geboorte van een heerlijk drankje…
Zo rond de wintermaanden zijn cranberry’s weer verkrijgbaar bij supermarkten en groentewinkels. Koop eens een kilootje van die pittige, zure veenbessen en meng met brandewijn en suiker. Laat 9 maanden ‘macereren’ in een grote 2 liter weckpot, zeef de inhoud en kijk… een heerlijk drankje voor ná de zomer als het weer koud en nat begint te worden!Advocaat

Recept voor 1 liter

Benodigdheden:
  • 6 eieren
  • 200 gram suiker
  • merg van ½ vanillestokje
  • ½ fles brandewijn 35%
  • een lege brandschone fles (spoel om met kokend water)
Bereiding:

Doe de eieren met de suiker in een hittebestendige kom (die geschikt is om boven een pan kokend water te hangen: au bain-marie). Vul een pan met een laag water en breng alvast aan de kook. Klop de eieren en vanillemerg tot een dik, wit en schuimig mengsel ontstaat. Schenk de brandewijn er al kloppend bij. Hang de kom in de pan met kokend water, maar zorg dat het water niet wordt geraakt. 

Verwarm al roerend de eieren tot een gebonden vla ontstaat. Doe de advocaat in de fles en bewaar in de koelkast. Deze advocaat is op deze manier 2 weken houdbaar en wordt na enige bewaartijd ook beter van smaak. Eet de advocaat in een klein glaasje met wat licht gezoete slagroom erop. Geef een klein lepeltje erbij.Cranberry-brandewijn (recept is 15.12.12 aangepast)

Voor 2 liter ‘likeur’

Benodigdheden:
  • 1 kilo verse cranberry’s
  • 1250 gram suiker
  • evt. 1 pijpje kaneel
  • 1 liter brandewijn 35%
  • 4 liter weckpot of grote fles of afsluitbare pot, schoon geschrobd met soda, afgespoeld en als laatste met kokend water  
Bereiding:

Was de cranberry’s en breng in een bodempje water aan de kook (in een niet aluminium pan) tot ze openspringen (kijk uit want het kan spatten). Doe de brandewijn, evt. kaneelpijpje en de suiker in de pot en voeg de cranberry’s toe. Sluit de deksel en zet de pot op een droge donkere plaats en vergeet ‘m negen maanden…. Maar de eerste dagen even schudden tot de suiker is opgelost. Zeef in een vochtige theedoek en schenk in brandschone flessen. Lekker voor volgende herfst!

Naschrift: medio juli 2013, zojuist voor het eerst een klein glaasje geproefd en het is ontzettend lekker! Prachtig dieprood van kleur en heerlijk zoet en bijzonder fruitig. Zeker voor herhaling vatbaar!

Geen opmerkingen: