(Tulband)cake met abrikozen


Zelfgebakken cake met thee of chocolademelk...
De temperaturen zakken tot rond vriespunt! Het huis ruikt naar kaneel en cake. In de oven staat een tulbandcake te bakken. Lekker bij de thee of koffie (of hete chocolademelk). De cake van vandaag is heel eenvoudig te maken. Echt zo’n recept wat je goed samen met kinderen kunt maken. De ingrediënten worden allemaal in één keer gemixt. Lekker makkelijk. En echt lekker! Misschien weet je dit nog niet maar cakes smaken de volgende dag het best. Dus laat nog wat over voor de volgende dag…

Variëren....
Met partjes rinse appel (ca. 3 appels), verse vijgen, druiven, (blik)perziken of abrikozen, rozijnen, noten, gekonfijte sinaasappelsnippers, dadels, verkruimelde bitterkoekjes, gedroogde vijgen, glazuur ipv poedersuiker.

Cake met abrikozen

Recept voor een cake

Benodigdheden:
  • 250 gram patentbloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 200 gram gedroogde abrikozen (wassen en uurtje weken  in enkele eetlepels likeur, bijv. Amaretto, geurige (Stoh)rum, Grand Marnier, als je absoluut geen alcohol wilt, neem dan vruchtensap)
  • 150 gram gesmolten roomboter
  • 150 gram (oer)suiker
  • 3 eieren
  • 1 maattl. à 5 ml. bakpoeder
  • 1,5 maattl. kaneelpoeder
  • 1 kleine dl. melk + weekvocht van abrikozen= samen 1 dl.
  • Hulpmiddelen: vorm van 23 cm. Ø, ik nam een gladde tulbandvorm
 Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 180 graden C. Vet de vorm in met boter en bestuif met bloem. Mix alle ingrediënten tot een glad beslag, behalve de abrikozen. Vul de vorm en duw de abrikozen in het beslag. Strijk de bovenkant glad. Bak midden in de oven in ca. 1 uur gaar, tot een satépen in het midden gestoken er schoon uit komt. Kleurt de cake te donker? Dek dan af met aluminiumfolie. Direct storten en laten afkoelen op een rooster. Liefst een dag later eten. Bestuif met poedersuiker.

Naschrift
De volgende keer haal ik de cake eerder uit de oven (baktijd 50 min op 180 graden C.) of ik stel ik oven in op 175 graden C. en bak wel 1 uur.

Reacties