woensdag 24 oktober 2012

Column Lisette, 24 oktober 2012


Lisette
vrouw – moeder -  zus – tante -  docente – creatief – studie – broodbakken – groentetuintje -  voeding


Deze vrijdag is het rustig op mijn werk. De leerlingen zijn op stage, paperassen heb ik klaar of bewaar ik voor na de herfstvakantie. Het is prachtig zomers weer en ik vertrek vroeg naar huis.

Vrijdag zorgt Jelle voor de kinderen en maakt het eten klaar. Een dagje geen crèche, boodschappen doen en kookstress. Ontspannen loop ik door de supermarkt. Om mijn vakantie vanavond in te luiden, loop ik langs het vak met chips. Mijn oog valt op het eigen merk groentechips. Deze doen mij denken aan een gezellig avondje bij opa en oma. Aan de grote tafel met een kom chips in verschillende kleuren.

Mijn glimlach verdwijnt als ik op de verpakking lees wat erin zit: TRANSVET!!!!

Voor voedselfabrikanten is transvet een uitkomst want het is goedkoop, smaakvol en verlengen de houdbaarheid van producten aanzienlijk (ja, ze zitten inderdaad in die koekjes die een jaar houdbaar zijn!). Het zijn bewerkte vetten, fabrieksmatig gemanipuleerd en daardoor heeft jouw lijf moeite om deze vetten te herkennen en af te breken. Deze vetten krijg je dus niet weg met een rondje lopen of extra sporten!

Transvetten zorgen voor toename van het slechte cholesterol (LDL) in het bloed en afname van het goede cholesterol (HDL). Vaak weet je niet eens dat transvet in producten wordt verwerkt. Volgens de wet wordt het gebruik van transvet pas op de verpakking vermeld als het boven de 1% bedraagt.… Je herkent transvet op de ingrediëntenlijst door de vermelding: (gedeeltelijk) geharde of gehydrogeneerde plantaardige olie` of `vet’.

Wist je dat in Denemarken, Canada en in een aantal Amerikaanse staten het gebruik van industriële transvetten in de levensmiddelenindustrie verboden is? Dat verschillende Britse warenhuizen transvetten helemaal verbannen hebben? Sinds een jaar of twintig bekend is dat transvetten zeer schadelijk voor de gezondheid zijn? Dat de Nederlandse overheid een verbod niet nodig vindt omdat men vindt dat de voedingsindustrie zelf genoeg verantwoordelijkheid neemt wat betreft transvet in voedsel? Transvet in verband wordt gebracht met: hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas en kanker?

Déze zak, aangeprijsd als gezonde snack, leg ik snel weer terug en ik koop een zak chips waar geen transvet in zit!

Tot volgende week!

1 opmerking:

Michiel zei

Ik ga maar eens wat beter opletten op die ingredientenlijst om dat goddelijke lijf van me in goede conditie te houden. Gelukkig snack ik meestal groente!