woensdag 17 oktober 2012

Column Lisette, 17 oktober 2012


Lisette
vrouw – moeder -  zus – tante -  docente – creatief – studie – broodbakken – groentetuintje -  voeding


Na de mislukte sollicitatie schrijf ik mij in voor een thuisstudie ‘voedingsleer & gewichtsconsulent’. Met straks het diploma op zak, sluit ik mij aan bij de beroepsvereniging gewichtsconsulenten. Een serieuze club…. Regelmatig cursussen volgen én zij verkopen geen dieetproducten of maaltijdvervangers!

De toverformule: 3 x daags een shake en je wordt slank!?
Blijkbaar verkopen de fabrikanten veel dieetrepen- en shakes. Want je ziet ze tegenwoordig overal in de schappen liggen. Het klinkt zo gemakkelijk om drie maaltijden te vervangen door één shake met een dieetreep als tussendoortje. Veel dieetshakes bevatten heel weinig koolhydraten en de koolhydraten die erin zitten bestaan voor het grootste deel uit suikers!

Wanneer je ineens veel minder voedingsstoffen binnenkrijgt, dan zal jouw lichaam zich hier tegen beschermen door zoveel mogelijk energie vast te houden. Dit is een reflex afkomstig uit de oertijd, waarbij het energiegebruik door voedselschaarste wordt verlaagd. In de onvoorspelbare oertijd is dit een noodzakelijke overlevingsstrategie van het lichaam. Het lichaam verbrandt geen vet meer, maar eiwitten. Deze eiwitten worden onder meer uit de spieren gehaald en het spierweefsel neemt hierdoor af. 

Het lichaam werkt tegenwoordig nog steeds hetzelfde. Maar nu kies je vrijwillig voor een dieet en niet omdat de de jager geen mammoet kon vinden! Wanneer je na zo’n hongerdieet weer normaal gaat eten, zal het lichaam méér vet opslaan. Voor het opvangen van nieuwe lijnpogingen. Jouw lichaam vormt dus een voorraadje vet! Als je teveel wilt afvallen in korte tijd, dan bereik je hiermee precies het tegenovergestelde. 

Wil je een blijvend gewichtsverlies? Pas dan jouw voedingspatroon aan en beweeg meer. Jouw lichaam kan dan geleidelijk wennen en zal de vetreserves niet vast willen houden.

Tot volgende week!

Geen opmerkingen: