Kruidige broccolisoep met garnalen


Broccoli + garnalen= lekker!
Misschien ligt de combinatie van broccoli met garnalen niet zo voor de hand. Toch smaken ze goed samen in deze soep. De kruidige smaak komt door de gemalen foelie. Je weet wel foelie: de gedroogde oranje schil van de nootmuskaat! Foelie is niet alleen lekker om kippenbouillon van te trekken… De oestersaus geeft de soep een extra dimensie…. Wij aten de soep met z’n tweeën helemaal op. Erbij een bordje tomatensalade met buffelmozzarella, grof zeezout, gemalen peper, pijnboompitten, basilicum, olijfolie en balsamico bij. Dat is best vullend ja!

Voorgerecht voor 4 personen, hoofdgerecht + (kleine)salade of wat brood voor 2 personen

Kruidige broccolisoep met garnalen

Benodigdheden:
  • 400 gram broccoli, stelen en roosjes
  • 350 gram rauwe diepvriesgarnalen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 el. kokosolie of andere bakolie
  • ½ pakje roomculinair light of 1 dl. room
  • ½ liter (biologische) kippenbouillon van ½ tablet
  • 1 maattl. van 5 ml. knoflookpuree
  • krap 1 maattl. gemalen foelie (zelf malen in koffiemolen of vijzel? Reken dan op 1 klein heel schilletje)
  • 2 maattl. oestersaus
  • rode pepersaus en lichte Thaise sojasaus naar smaak
  • hulpmiddelen:
  • 1 staafmixer of blender 

Bereiding:

Kook of stoom de in middelgrote stukken gesneden broccoli gaar. Niet te gaar (dan ruik je de broccoli tijdens het koken), maar ook niet beetgaar, want dan is de soep korrelig na het pureren. Ontdooi ondertussen de garnalen in handwarm water, verwijder de schaal en snijd de bolle kant met een scherp mesje helemaal overlangs is en verwijder het darmpje (meestal zwart of groen gevuld) met de punt van het mesje. Hou een paar garnalen achter voor garnering, hak de rest in grove stukken.

Verhit de olie en fruit de ui even mee tot het glazig is. Voeg foelie en knoflook toe en 1 ½ dl. water. Laat zachtjes koken tot de ui zacht en gaar is.  Het meeste water is nu verdampt.
Giet ½ liter lichte bouillon, oestersaus en room(culinair) bij de gare broccoli, gare uitjes, en pureer helemaal glad. Breng op smaak met rode pepersaus en sojasaus (of zout).

Bak in een droge koekenpan de gehakte en hele garnalen enkele minuten tot ze roze zijn geworden. Hou de hele garnalen apart, roer 2/3 van de gehakte garnalen door de soep, bewaar de rest voor garnering. Verdeel de soep over de borden, leg een hoopje gehakte garnalen in het midden en twee of drie garnalen er bovenop.

Reacties