Voedzaam, gezond en lekker!
Goedkope paprika's van de markt
Als ik een salade eet dan is het voor mij belangrijk dat
deze: voedzaam, gezond en lekker is! Het zijn dan ook vaak maaltijdsalades,
voor de lunch of avondeten. Vandaag heb ik zo’n salade gemaakt op basis van
kikkererwten, tomaten, feta, geroosterde paprika, appel, noten en tuinkruiden. Met een
romige dressing van zure room met limoensap, kerrie en komijn. De salade is
genoeg voor twee dagen. Morgen maak ik shoarma (vanwege Vaderdag de wens van 'de
vader') van mooie lapjes malse biologische hamlappen. Deze salade smaakt daar
ook heel goed bij. Ook lekker bij een BBQ of buffet.
Wil je meer weten over kikkererwten?
Lees dan mijn blog van 9 februari 2010: info kikkererwten. Op mijn blog staan ook verschillende gerechten met deze gezonde peulvruchten.
Roosteren en ontvellen van paprika
De geroosterde paprika’s worden gemaakt door de paprika’s in
vieren te snijden, zaadlijsten eruit. Met het vel naar boven in een schaal
leggen en in de hete gril roosteren tot ze zwart geblakerd zijn (zie foto). Het
afhalen van het velletje is een beetje pielwerk, daar heb ik een filmpje van
gemaakt (zie hieronder). De rode paprika’s laten zich nog het gemakkelijkst pellen….
![]() |
geroosterde kwarten paprika's |
In de zomer kun je op de markt regelmatig een baaltje
B-keuze paprika’s kopen. De vorm is dan wat minder courant en ze zijn vaak wat
klein. Maar voor geroosterde paprika’s is dat onbelangrijk. Heb je eenmaal geroosterde paprika’s dan heb je een mooie basis voor
allerlei heerlijke gerechten: bruschetta, gepureerd in een saus, als bijgerecht
bij rijst- en couscousgerechten, reepjes door een saus, in een soep of stoofschotel,
kwarten geroosterde paprika laag om laag met rauw gekruid gehakt in een cake/patévorm,
salade, etc.
Benodigdheden:
- 500 gram gekookte kikkererwten
- 4 geroosterde paprika’s, verschillende kleuren, in dunne repen
- 200 gram kerstomaatjes
- 200 gram echte schapenfeta (echt de moeite waard, ligt gewoon in de supermarkt), in kleine blokjes
- 2 zoete appels, met schil in blokjes
- handje geroosterde hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
- Dressing:
- 1 bekertje (125 ml) zure room (light)
- ½ el. komijnzaad, geroosterd en fijngewreven/gemalen in vijzel of voorgemalen komijn
- 1 volle theelepel milde kerrie
- 2 el. ahornsiroop of suiker (begin dan met 2 tl.)
- paar eetlepels lichte (Thaise) sojasaus, evt. vervangen door (minder) Japanse sojasaus
- sap van 1 limoen
- gehakte verse munt, platte peterselie en oregano (of een andere mix van groene tuinkruiden)
- niet zoete chilisaus naar smaak
Bereiding:
Doe alles voor de salade in een ruime kom. Meng alle
ingrediënten voor de dressing en schep voorzichtig door de salade. Zet een
uurtje koel weg in de koelkast.
Reacties