zondag 22 april 2012

Little Gem salade, gebakken, minikomkommer planten....met Spaanse rauwe ham en caesar salad dressing,
de struikjes zijn na het bakken nogmaals gehalveerd.
Het hart van de sla
Ze zijn er alweer een tijdje… maar ik had ze nog niet zelf klaargemaakt. Die kleine mooie slanke slakropjes: Little Gem. Een combinatie van kropsla en bindsla. Een soort sla die compact groeit, met een mooi gevuld hart, waarvan de buitenste bladeren worden afgehaald. Het lekkere en sappige hart van de plant blijft over voor vele culinaire bereidingen. Wat een goede naam (gem = juweel) voor zo'n lekker struikje!

Zelf zaaien
Er zijn vele variëteiten die je ook goed zelf kunt zaaien. Heb je geen moestuin? Denk dan eens aan grote potten. Probeer het gewoon eens. Je kunt nu al beginnen met zaaien, als je de hele zomer door zaait, dan kun je de hele zomer oogsten van jouw eigen Little Gem. Kijk eens op de site van Vreeken's zaden, een hele interessante site waar je zin krijgt om van alles te laten groeien in potten en de volle grond!

....met gerookte zalm, kappertjes en honing-mosterddressing
Goudbruin gebakken sla
De slakropjes kun je wassen in ruim water, goed laten uitlekken en rauw eten. Het lijkt misschien een beetje vreemd, maar de gehalveerde kropjes kun je ook heel goed in een beetje olijfolie goudbruin bakken. Héérlijk!

Variatie (zie foto's)
 • gebakken kropjes, spaanse rauwe ham en caesar salad dressing (recept van de dressing volgt deze week);
 • gerookte zalm, kappertjes en honing-mosterddressing;
 • kort geroosterde groene asperges, rauwe ham, paar kerstomaatjes, gemengde kiemen en opnieuw een honing-mosterddressing.

I.p.v. de honing-mosterddressing is een beetje vers geraspte Parmezaanse kaas ook heel lekker, in combinatie met olijfolie, citroensap, wat zout en vers gemalen peper.

Snack komkommer
Plant zelf een minikomkommer!
Little Gem is ook lekker met schijfjes minikomkommer en Hollandse garnalen. Over de minikomkommer gesproken... De snack- en minikomkommer kun je heel goed in een grote pot planten. Zet de plant op een beschutte en zonnige plaats (klimt ook langs een tuinschutting). Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt (plant bijvoorbeeld in kokosgrond) en mest 1 x 2 weken. Op die manier kun je regelmatig oogsten van jouw eigen komkommerplant.


....met groene asperges en gemengde kiemen
Basisrecept van het bakken van Little Gem

Voor 2 personen.
 • 3 mooie Little Gem kropjes, gewassen, uitgelekt en gehalveerd in de lengte
 • scheut olijfolie
 • zout
 • honing-mosterddressing
 • 1 el. milde mosterd
 • ½ el. honing
 • 2 el. zonnebloemolie
 • 1 el. witte (kruiden, dragon) wijnazijn
 • zout/peper/worcestershiresaus
 • evt. wat gesneden verse dille of dragon

Als de struikjes eenmaal zijn gebakken, dan worden ze direct gegeten. Zorg dus dat alles klaar staat. 
Voor de dressing meng je mosterd, honing, mespunt zout, peper met de azijn tot het zout is opgelost. Klop de olie erdoor tot een egale dressing. Breng evt. extra op smaak met wat dille of dragon. Proef of nog extra azijn of zout nodig is.

Verhit in een diepe pan (voor het spatten) liefst met deksel, een beetje olijfolie. Bak de struikjes rondom goudbruin in de olie. Dat gaat snel, dus blijf erbij staan. Leg op de gereed staande borden en voorzie van dressing en bestrooi met een beetje zout.  Lekker met een snee boerenbrood of bruschetta. 

Geen opmerkingen: