Venkel is lekker!
Ook genoeg van de boerenkool, zuurkool en stamppot? Neem eens venkelknollen! Je proeft het voorjaar al een beetje…. Dit is ook een recept van mijn oude kooksite. De pastaschotel krijgt een gratineerlaagje van cheddarkaas. Bij onze Jumbo verkopen ze bij de versafdeling cheddarkaas die veel lekkerder smaakt dan de voorgesneden- en verpakte plakjes, die op plastic lijken. Het is ook de moeite waard om bij de kaasboer naar een pittig stukje cheddar te vragen, en te gebruiken in dit recept. Kun je helemaal geen cheddarkaas krijgen, neem dan een andere mildpittige kaas die goed smelt.
Ook genoeg van de boerenkool, zuurkool en stamppot? Neem eens venkelknollen! Je proeft het voorjaar al een beetje…. Dit is ook een recept van mijn oude kooksite. De pastaschotel krijgt een gratineerlaagje van cheddarkaas. Bij onze Jumbo verkopen ze bij de versafdeling cheddarkaas die veel lekkerder smaakt dan de voorgesneden- en verpakte plakjes, die op plastic lijken. Het is ook de moeite waard om bij de kaasboer naar een pittig stukje cheddar te vragen, en te gebruiken in dit recept. Kun je helemaal geen cheddarkaas krijgen, neem dan een andere mildpittige kaas die goed smelt.
Pastaschotel met venkel en ham
Recept voor 4 personen
Benodigdheden:
- 300 gram penne (of andere pasta)
- plak (biologische) achterham van 200 gram, in reepjes gesneden
- 2 venkelknollen, in stukjes, fijngesneden venkelgroen apart houden
- 250 milliliter melk + 1/2 kopje extra
- 150-200 gram geraspte cheddarkaas
- 1 kruidenbouillonblokje
- 1 afgestreken eetlepel maïzena
- 2 eetlepels roomboter
- nootmuskaat
- zout/peper
- ovenvaste schaal
Kook de penne beetgaar in water met een blokje bouillon. Zet
apart (van het vuur af) in pan met gesloten deksel. Smelt in een ruime pan de
boter op laag vuur en voeg venkel toe. Roer door en laat enkele minuten met
deksel op de pan smoren. Voeg 250 milliliter melk en wat zout toe. Laat
zachtjes met deksel op de pan circa 15 minuten pruttelen tot de venkel gaar is,
roer zo nu en dan. Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd de ham toe.
Verwarm
een gril voor op de hoogste stand. Los de maïzena zonder klontjes op in een
half kopje melk en roer het maïzenamengsel door de venkel. Laat onder
voortdurend roeren enkele minuten koken. Breng op smaak met lekker veel (vers
geraspte) nootmuskaat en een beetje peper. Roer het fijngesneden venkelgroen
erdoor en meng de pasta door de venkelsaus. Schep alles in een ovenvaste schaal
en verdeel de cheddarkaas erover. Plaats onder de gril tot de kaas is
gesmolten. Lekker met een glas koele witte wijn, bijvoorbeeld uit de
Elzas-streek (Alsace).
Reacties