Nippen aan een verwarmend drankje en knabbelen aan een versgebakken koekje!
Een strakblauwe hemel en een koude bijtende wind! Tijd voor iets verwarmends. Een typisch Italiaans wintersportdrankje is Bombardino. Deze hete drank wordt gemaakt met een dunne eierlikeur. De likeur lijkt qua smaak op onze advocaat. Het recept gaat uit van gelijke delen eierlikeur, sterke drank, zoals amaretto, Grand Marnier, rum, grappa, whisky, brandewijn (brandy) en melk of zwarte koffie. Bovenop een mooie toef slagroom en bestrooid met cacao. Ik heb het gemaakt met advocaat, hete melk en Grand Marnier. Een heerlijke verwarmende drank!
Als je het maakt met de originele Bombardino, dan verhit je de dunne advocaat en mengt het niet met melk. Wel kun je nog een deel sterke drank toevoegen en/of zwarte koffie.
Jägerthee

Lekker daarbij is een havermoutkoekje met chocoladeglazuur. Beter geschikt ook voor kinderen…
Bombardino
Recept voor 4 personen
Benodigdheden:
- 2,4 dl. volle melk
- 2,4 dl. Grand Marnier (of een andere drank)
- 2,4 dl. advocaat
- 1/8 l. slagroom, geklopt licht gezoet
- cacao of chocoladeschaafsel
Er zijn drie methoden om de melk heet te maken. D.m.v. stoomapparaat van espressomachine, de magnetron of in een steelpannetje. Maak de melk met de advocaat gloeiend heet. Roer de sterke drank erdoor. Schenk in glazen. Verdeel flinke toef room over de glazen en bestrooi met cacao of chocoladeschaafsel. Direct opdienen.
![]() |
Obst Schnaps |
Recept voor 2 personen
Benodigdheden:
- 2,5 dl. thee (getrokken van zwarte neutrale thee)
- 2,5 dl. soepele rode wijn
- 1 eetlepel suiker, of meer naar smaak
- ½ pijpje kaneel
- 2 kruidnagels
- 4 cl. (Stroh)Rum (vol borrelglaasje)
- 4 cl. Schnaps (Obstler, obst=fruit) zoals Kirsch of neem nog een portie rum
Bereiding:
Verhit de thee en de wijn en voeg kruiden toe. Laat 3-5 minuten trekken. Verwijder de kruiden. Voeg drank toe en suiker naar smaak. Schenk in mokken of glazen.
Havermoutkoekjes met chocoladeglazuur
Recept voor 50 stuks
Benodigdheden:
- Deeg:
- 100 gram havermout
- 100 gram bloem + extra voor uitrollen
- Snuf zout
- ½ zakje bakpoeder
- 100 gram boter + extra voor invetten
- 1 ei
- ½ zakje vanillesuiker
- Glazuur:
- 100 gram poedersuiker
- 15 gram cacaopoeder
- ca. 1 el. water
- Versiering:
- 25 gram amandelschaafsel
- 25 gram halve amandelen, hazelnoten of pecannoten
Meng havermout met bloem, zout en bakpoeder. Kneed met stukjes boter, ei en (vanille)suiker tot een deeg. Voeg als het deeg erg droog is zonodig een eetlepel melk toe. Leg ca. 1 uur afgedekt in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Bestuif een werkvlak en deegroller licht met bloem. Rol het deeg uit tot ½ cm. Steek cirkels van 3 cm. Ø uit het deeg. Leg op een ingevet bakblik (of bakpapier).
Bak 10 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen op een rooster.
Maak de glazuur door de poedersuiker te zeven en mengen met cacaopoeder. Roer krachtig één eetlepel water door de suiker tot een glad en glanzend glazuur. Voeg spaarzaam meer water toe als dat nodig is. Bestrijk de koekjes met de glazuur en garneer direct met de amandelsnippers, etc.
Reacties