zondag 22 januari 2012

Snelle Paprikamousse, gelatinepoeder/gelatineblaadjes


Paprikamousse bij de fondue....
Gisteren bij de bouillonfondue een paprikamousse geserveerd.  Weer eens wat anders. Ook lekker als voorgerecht met wat toost of knapperig stokbrood. Of bij een buffet. De mousse kan ik verschillende vormen worden gegoten. Vlak voor het serveren de vorm even dopen in heet water. De vorm omgekeerd op een bordje houden en de mousse glijdt dan gemakkelijk uit de vorm. Laat de mousse minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

De vorm met de mousse nét iets te
 lang in heet water gedompeld!
Paprika's roosteren
Snijd voor het roosteren de paprika’s in vieren. Zaadlijsten eruit snijden. In ovenvaste schaal leggen met velletje naar boven. In hete gril tot ze zwartgeblakerd zijn. Even laten afkoelen. Velletje eraf trekken.

Gelatinepoeder of blaadjes?
Uit Frankrijk heb ik een busje gelatinepoeder meegenomen. In Nederland wordt het in supermarkten nauwelijks aangeboden. Eén afgestreken maattheelepel à 15 ml. weegt 8 gram. De pakjes met blaadjes gelatine van Dr. Oetker wegen 20 gram voor 12 blaadjes. Misschien is de kwaliteit van de blaadjes van Dr. Oetker wel beter, dan de poeder uit Frankrijk. Want mijn mousse was zeker niet te stijf. Volgens mij is 18 gram gelatine wel erg veel. Het scheelt natuurlijk ook als de mousse een hele dag of nacht opstijft. Gelatine geleert nl. lang na. Dan zou je wat minder poeder of blaadjes kunnen nemen. Wij aten de mousse na een uur 3 opstijven in de koelkast. De mousse was zacht en zalvig. Daarom noem ik het snelle paprikamousse....

Naschrift: één dag later, de mousse is nog steeds even lekker, smeuïg en zacht! De volgende keer gebruik ik exact dezelfde hoeveelheid gelatinepoeder.

De smaak van de mousse...
Een romige, licht pikante mousse met smaakaccenten van geroosterde paprika en sherry.

Paprikamousse

Voorgerecht of bijgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 2 rode geroosterde paprika, gepureerd
  • 125 gram zure room 
  • 1 eiwit, stijfgeklopt (stijfkloppen als de paprikapuree in koelkast kwarkdikte heeft)
  • 30 ml. poedergelatine (1 afgestreken maateetlepels à 15 ml. = 8 gram) of 16 gram geweekte kleurloze gelatineblaadjes/zie mijn opmerking boven)
  • 30 + 15 ml. medium sherry
  • 30 ml. room
  • Peper/zout/ ½  tl. paprikapoeder/scheutje worcestershiresaus/niet zoete chilisaus
  • 1 vorm van ½ l. inhoud of 2 vormen van ¼ l. inhoud (bijv. ramekins)
  • Staafmixer, foodprocessor, zeef
Bereiding:

Week de poedergelatine 10 minuten in 30 ml. room en 30 ml. sherry. Gelatineblaadjes weken in ruim koud water. Meng de paprikapuree, zure room, 15 ml. sherry en breng op smaak met de kruiderijen. Verhit langzaam de geweekte gelatinepoeder-room-sherry in de magnetron of pannetje tot de gelatine is opgelost en het een gladde vloeistof is. Bij gebruik van blaadjes: de geweekte zachte uitgeknepen blaadjes in de room en sherry langzaam verhitten tot de gelatine is opgelost.

De afgekoelde gelatinevloeistof door de paprikapuree mengen en in de koelkast zetten. Na enige tijd (kijk af en toe even) is het zo dik als kwark geworden. Klop nu het eiwit stijf en spatel erdoor, tot de eiwit helemaal is opgenomen. Giet in omgespoelde (en goed uitgelekte) vorm en zet in koelkast. Na ca. 3 uur is de paprikamousse stijf geworden. Maak voorzichtig met een mesje de zijkanten los van de vorm. Doop de vorm enkele tellen in heet water. Zet bordje tegen bovenkant, draai met vorm en al om en de mousse zal loslaten. Garneer het bordje naar wens met toefje waterkers, tomaatjes, reepjes paprika, etc.

1 opmerking:

Lara zei

Nog een van je recepten die ik moet lenen:0