woensdag 14 december 2011

Cranberrytaart

Lichte en luchtige taart
Een paar weken geleden heb ik de cranberrytaart van vandaag al eens gebakken. Dat kan beter dacht ik toen. Ik heb vanmiddag nog een poging gedaan. De taart is langer gebakken en de ingrediënten heb ik een beetje aangepast. Het is een lekkere taart geworden. Licht en luchtig. Licht doordat er relatief weinig boter in verwerkt is. Luchtig door toevoeging van baksoda. Dat reageert met de zure cranberries en maakt kooldioxide (koolzuurgas). Als je meer wilt weten over baksoda, kun je de blog nalezen die ik eerder over baksoda schreef.

Ook heb ik het van oorsprong Amerikaanse recept omgezet in grammen. Dat werkt net even wat gemakkelijker. De taart is gebakken met een hele zak rauwe cranberries. Die zijn gewoon bij iedere supermarkt of groenteman te koop.

Variaties
Je kunt met het recept variëren door aan dit recept gehakte noten (bijv. geroosterde pecannoten, walnoten, hazelnoten, amandelen), gekonfijte sinaasappelsnippers, extra specerijen zoals gemalen kardemom (zelf de zaadjes uit de peulen malen is véél lekkerder dan kant en klaar gemalen kardemom) of koekkruiden, gekonfijte gember, handje gedroogde gesuikerde cranberry’s, rozijnen, grof gehakte gedroogde zure kersen, amandelpoeder, essences zoals amandel, kersen, vanille door het deeg te mengen.

Cranberrytaart

Benodigdheden:
 • 400 gram (lichtbruine)basterdsuiker
 • 400 gram bloem
 • 4 middelgrote eieren (ca. 220 gram) op kamertemperatuur
 • 175 gram boter op kamertemperatuur
 • 340 gram cranberries, wassen en slechte bessen eruit halen
 • rasp van 2 grote sinaasappels (alleen oranje)
 • 2 (maat)tl. à 5 ml. kaneelpoeder
 • 2 (maat)tl. baksoda
 • snuif zout
 • 250 ml. sinaasappelsap inkoken tot , neem daarvan 3 (maat)el. 45 ml. afgekoeld sap
 • springvorm van 26 cm. Ø, bodem bekleed met cirkel bakpapier, wanden ingevet met boter
Bereiding:

Klop met de mixer op lage stand de boter romig. Voeg de eieren één voor één toe en wacht met het toevoegen van een nieuw ei, tot het ei helemaal is opgenomen. Mix op lage stand tot de massa licht en romig is geworden. Als het mengsel schift, roer er dan alvast een eetlepel bloem door. Verwarm de oven voor tot 170 graden C. (hetelucht). Of iets hoger bij boven/onderwarmte. 

Voeg suiker toe en klop romig en licht. Meng kaneel, baksoda en zout door gezeefd bloem. Meng met een lepel telkens een paar eetlepels bloem door het ei/botermengsel. Roer als laatste de sinaasappelrasp, sap en uitgelekte cranberries door het dikke beslag. 

Schep in de springvorm, strijk glad. Bak 70 minuten in het midden van de oven op een rooster tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat 10 minuten afkoelen, verwijder de springvorm en laat afkoelen op een rooster.
Geen opmerkingen: