vrijdag 18 november 2011

Hartige taart met witlof, hazelnoten en geitenkaas


Sinterklaasavond en flutcadeautjes
Het is binnenkort weer pakjesavond! Als je luistert naar de sombere berichten over de economie in Europa, dan zal er dit jaar waarschijnlijk minder geld aan worden besteed. In een artikel dat ik onlangs las, vertelde een vader dat op Sinterklaasavond een overweldigende berg cadeautjes moet klaarstaan. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Zeker oudere kinderen hebben liever één of twee mooie cadeaus, dan tien flutcadeautjes die na één maand diep in de kast verdwijnen. Verder zit de lol van de Sinterklaasviering in het maken van (heel veel) (melige) gedichten en surprises. Wij beginnen meestal 's middags. Ik zorg voor lekkere hapjes en een glas Bisschopswijn gaat er wel in! In de loop van de avond eten we een hartige taart of iets dergelijks. Kijk bij recepten eens naar borrelhapjes en dranken, daar staat ook een recept van Bisschopswijn. 

Witlof niet lekker?
Twee jaar geleden maakte ik voor Sinterklaasavond de witloftaart van vandaag. Kinderen vinden de licht bittere smaak van witlof meestal niet zo lekker. Mijn dochter vond deze taart echter wel lekker. 

Zoet, zout, knapperig en romig
Een combinatie van witlof met licht gekarameliseerde sjalotten, zoetige puntpaprika's, knapperige hazelnoten, hartig door de kaas en ham en tot slot het romige van de geitenkaas en room.

Liever zelf een deeg voor de bodem maken?
Ik gebruik niet zo vaak kant & klare producten. Het diepvriesdeeg voor hartige taart vind ik wel zo gemakkelijk en de smaak is in orde. Wil je liever zelf een deeg maken voor de bodem, neem dan 250 gram bloem, een snuf zout en snijd met twee messen in de bloem 125 gram koude roomboter tot knikkers, voeg een dooier toe, enkele eetlepels ijskoud water en vorm snel met koele handen (of een vork) een deegbal. Leg afgedekt een uur in de koelkast. Daarna uitrollen en verder onderstaand recept volgen.

Witloftaart met hazelnoten en geitenkaas

Hoofdgerecht voor 4/5 personen

Benodigdheden:
 • 500 gram fijngesneden witlof (was de struikjes, laat uitlekken en snij in ringen)
 • 150 gram sjalotten, in grove stukken
 • 2 rode zoete puntpaprika's, in middelgrote stukken
 • 100 gram ham, in reepjes
 • 200 gram geroosterde hazelnoten, grof gehakt
 • 200 gram belegen volvette kaas, geraspt (neem kaas die goed smelt en een volle smaak heeft)
 • 100 gram zachte geitenkaas (bijv. Bettine Blanc 55+)
 • 1 eetlepel suiker
 • 4 eieren, losgeklopt
 • 125 milliliter room
 • 6 plakken diepvries kant & klaar deeg hartige taart (bijv. AH), ontdooid
 • bloem voor het uitrollen van het deeg
 • deegroller
 • worcestershiresauce, peper/zout, drupje tabasco
 • grote platte lage taartvorm (ca. 26 cm Ø)
 • olie of boter om te bakken

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 200 graden C. Het werkblad ruim met bloem bestrooien en de plakjes (3 boven/3 onder) 1 centimeter overlappend naast elkaar leggen. De plakjes en de deegroller ook bestrooien met bloem. De plakjes dusdanig uitrollen (af en toe omdraaien) tot de grootte van de taartvorm is bereikt. De taartvorm goed invetten en het deeg erin vormen. 

De sjalotten bakken in boter of olie naar keuze. De uitjes moeten zacht en bruin worden, dus bak ze niet te hard! Na een paar minuten de suiker erover strooien en de uitjes een minuut of 10 zachtjes verder bakken. 

In een andere pan een scheutje olie verhitten en de witlof even bakken, de ham en paprika's toevoegen en paar minuutjes bakken. De witlof moet zacht zijn, maar niet tot pap gekookt. In een vergiet uit laten lekken. Daarna op smaak brengen met de kruiderijen. Maak het niet te zout, want later wordt de kaas nog toegevoegd. 

Verdeel dit mengsel over de taartbodem, daarna de uitjes gevolgd door de hazelnoten. Klop de room door de eieren en roer de geraspte kaas erdoor, breng op smaak met een beetje peper. Verdeel als laatste de geitenkaas erover en plaats de taart in het midden van de oven. Bak 35 minuten op 200 graden.
Laat voor een vegetarische versie de ham uit het recept.

Geen opmerkingen: