dinsdag 4 oktober 2011

Winterjam met rozijnen, specerijen en suiker + jam koken met Marmello

Conny voor jou!
Dit recept is voor Conny! Een goede vriendin van mij…. met een overschot aan appels. De mooie dagen liggen nu echt achter ons. Dus maak een paar potten winterjam (of herfst) met rozijnen en marmello.. Lekker op een geroosterde boterham bij het ontbijt. Terwijl het buiten stort van de regen en de afgevallen bladeren de straten oranje kleuren….


Marmello voor pure jam zonder of weinig suiker
Een bezoek aan de natuurvoedingswinkel voor een paar zakken roggemeel,  voor het maken van een nieuw moederdeeg, leverde ook een pakje marmello & receptenfolder op.

Marmello is een geleerhulp op basis van pectine. Hiermee kook je een minder zoete, maar wel stevige jam. Er zijn twee soorten Marmello: 1 en 2. De eerste soort (1) is voor het maken van jam zonder suiker. Hierbij kan een suikervervanger worden gebruikt (zoetstof) of alleen vruchten. De tweede soort (2) is voor jam met weinig suiker. Met deze variant kan 50 tot 800 gram suiker per kilo fruit worden toegevoegd. Helemaal naar eigen wens dus…. In plaats van suiker kun je ook appeldiksap, honing of fructose nemen. 


Kan ik Marmello vervangen?
Marmello 2 kun je vervangen door geleipoeder van Van Gilse. Volg verder de recepten op deze blog.

Recept Marmello 1
Voor 3 potten jam zonder suiker neem je: 1 kilo fruit, ¼ liter appeldiksap en 1 zakje Marmello 1. Maak het fruit schoon en breng in een ruime (niet aluminium) pan met een bodempje water aan de kook. Roer zo nu en dan. Maak het zachtgekookte fruit evt. fijn. Meng de geleerpoeder door de diksap. Roer dit mengsel door het hete fruit. Breng al roerend aan de kook. Laat één minuut doorkoken en haal de pan van het vuur. Vul de brandschone potten op een vochtige doek tot de rand met de kokendhete jam. Sluit de potten met een schroefdeksel en draai de potten direct om en laat afkoelen. Bewaar op een koele en donkere plek.

Recept Marmello 2
Voor 3 potten jam met weinig suiker neem je: 1 kilo fruit, 250 gram suiker en 1 zakje Marmello 2. Meng de geleerpoeder door de suiker. Volg bovenstaande recept en meng de suiker/geleerpoeder door het hete fruit. Laat ook weer één minuut koken, etc.

Minder suiker…
Bedenk wel dat jam zonder of weinig suiker minder lang bewaard kan worden. Suiker heeft namelijk een conserverende werking. Schep de jam met een schone lepel uit de pot en bewaar in de koelkast.

Winterjam zonder kardemom en gember
Voor kinderen kun je deze specerijen evt. weglaten en vervangen voor 1 tl. kaneel.

Waarom moet je met kokendhete jam vullen en de gevulde potten omdraaien?
Door het omkeren van de potten wordt het restje lucht in de pot door de hete jam geleid en bederf voorkomen.

Schoonmaken van de potten
Breng water aan de kook en voeg per liter water één theelepel soda toe. Maak de potten en deksels hierin schoon en spoel goed af. Bewaar omgekeerd op een schone theedoek, tot de potten gevuld worden.

Winterjam met rozijnen, specerijen en suiker

Recept voor 3 potten

Benodigdheden:
  • 1 kilo appels en/of peren, schoongemaakt
  • 100 gram gewassen en gewelde rozijnen of gesuikerde cranberries
  • 300 gram (oer)suiker
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • ½ theelepel kardemom (van vers gemalen zaden)
  • 1 zakje Marmello 2 
Bereiding:

Meng de geleerpoeder door de suiker. Kook de vruchten zacht met de gewelde rozijnen en specerijen. Wrijf door een (roer)zeef en breng opnieuw aan de kook met het marmello/suikermengsel. Laat één minuut doorkoken. Vul de brandschone potten op een vochtige doek. Schroef dicht. Laat omgekeerd afkoelen. Je kunt de rozijnen ook nà het zeven toevoegen en met de rest van de jam één minuut meekoken.


Geen opmerkingen: