vrijdag 7 oktober 2011

Kip uit de römertopf met appel, salie en bier

Een heerlijke saus gemaakt van de vulling
In dit recept wordt appel, salie, bier en kip gecombineerd. Door de vulling in de buikholte én tussen het vel krijgt het kippenvlees een heerlijke smaak. Bovendien krijgt het vlees geen kans om uit te drogen en is zelfs de kippenborst mals en sappig! De pittige worcestersaus geeft tegenwicht aan de fruitige appel. Nadat de kip gaar is gebakken in de römertopf, wordt in een handomdraai van de vulling een heerlijke saus gemaakt. Als je geen römertopf bezit, dan wordt het misschien tijd er eentje aan te schaffen (of cadeau vragen voor kerst, ja ik denk vooruit). Maar de kip kan ook in een braadovenzak op een schaal worden bereid.

Variëren met het bier
Je kunt ook variëren met het recept door cider te nemen in plaats van bier. Of een volle witte wijn. Je zou ook appelsap kunnen proberen. Neem dan een vers geperste (uit de supermarkt of natuurvoedingswinkel) en voeg extra citroensap toe. Appelsap uit een pak is qua smaak minder geschikt.Kip met appel, salie en bier uit de Römertopf

Benodigdheden:
 • 1 (biologische of scharrelkip) 1200-1500 gram
 • 2 zure en 2 zoete appels
 • 4 el. worcestersaus
 • 1 ui, gesnipperd
 • ca. 6 blaadjes salie, 1 el. kleingesneden
 • 3 teentje knoflook, fijngehakt
 • 2 tl. milde paprikapoeder
 • zout/peper
 • 33 cl. Leffe-bier (of ander bier)
 • Staafmixer of blender
 • 1 römertopf 

Bereiding:

Vulling, gemengd met worcestershiresaus
Zet de römertopf  in ruim koud water. Snijd de zoete appels met schil in blokjes en meng met 2/3 deel van de salie, knoflook en ui, 3 el. worcestersaus, 2 (maat) tl. zout en 1 tl. paprikapoeder. Rasp de zure appels en meng met de rest van de salie, knoflook, ui, worcestersaus, paprikapoeder, peper en 1 (maat) tl. zout. Spoel de kip met koud water onder de kraan en dep droog. Vul de holte van de kip met de blokjes appel en gebruik evt. een cocktailprikker om de buikholte mooi te kunnen sluiten, zodat de vulling goed blijft zitten. 

Maak nu voorzichtig met de vingers ruimte tussen het vel rond de halsopening.Werk voorzichtig om het vel intact te houden en maak de voorzijde met de filetstukken t/m de poten los. Verdeel nu de geraspte appel gelijkmatig tussen het losgekomen vel. Gebruik evt. cocktailprikkers om het vel netjes te sluiten of ‘repareren’.

Maak van resten appel een bedje op de bodem van de römertopf. Zet de kip erop en schenk het bier in de schaal. Plaats in de koude oven en bak 1 ½ - 2 uur op 200 graden C. De kip is gaar als in het dikste deel van de kip gestoken wordt en er helder vocht uit de kip komt.

Neem de kip uit de oven en haal de appelmassa uit de buikholte in een pan. Leg de kip op een schaal. Schep met een lepel het vloeibare vet zoveel mogelijk van de saus in de römertopf. Niet in de afvoer gieten, want dat wordt een vieze troep. Giet deze massa bij de appelblokjes in de pan. Pureer de saus fijn of gebruik een roerzeef en breng aan de kook. Laat een kwartiertje koken. In principe is de saus al helemaal op smaak. Proef voor de zekerheid of er nog zout of peper bij moet. Serveer de saus apart van de kip. Lekker met een volle witte wijn, zoals een Chardonnay of Viognier. Of met een glaasje Leffebier!

Geen opmerkingen: