Verleidelijke flespompoenen
De halfjaarlijkse tandarts controle werd dit keer
gecombineerd met een bezoek aan een Turkse winkel. Daar lagen mooie
flespompoenen verleidelijk op mij te wachten, samen met bosjes koriander en
verse platte peterselie.... Eén van de pompoenen en de koriander heb ik vandaag
verwerkt in een gevulde soep. De andere wacht nog op inspiratie…
De pompoenen
worden in het Engels ook wel butternutsquash genoemd. Ze smaken zoet en
verfijnd. Jammer dat ze niet in de supermarkten liggen. Dit soort pompoen hoeft
niet geschild te worden, maar ik deed het wel. Voor bij de soep heb ik
broodsoldaatjes (gebakken broodreepjes) gemaakt. Lekker gekruid met knoflook,
een beetje ras-el-hanout en olijfolie.
Een fluweelzachte mildzoete pompoensoep
met koriander in een soepbord met in het midden een heerlijk kruidig heuveltje
worst, stukjes puntpaprika bestrooid met enkele knoflookcroutons….
Soep van flespompoen
met ras-el-hanout, kippenworstjes, puntpaprika en croutons
Hoofdgerecht voor 4 personen
Benodigdheden:
- Voor de soep:
- 1 flespompoen van 800-900 gram, geschild, draden eruit gehaald, in stukken gesneden, evt. een ander soort pompoen
- 1 middelgrote ui in stukken
- 3 teentjes knoflook
- 2 el. gehakt korianderblad
- kneepje citroensap
- niet zoete chilisaus
- 2 tl. ras-el-hanout kruiden
- peper/zout
- worcestersaus
- Voor het garnituur (bergje in het midden):
- 4 scharrelkippenworstjes (AH), of andere ‘verse’ worstjes
- 2 zoete puntpaprika’s, middelgrote stukken gesneden
- 1 tl. gemalen komijn
- ½ tl. ras-el-hanout
- peper/zout
- Voor de broodsoldaatjes en croutons:
- 6 boterhammen (liefst robuust landbrood)
- 1 teentje knoflook, puree
- olijfolie
- mespunt ras-el-hanout
Bereiding:
Doe de stukken pompoen, ui, knoflook, 2 tl. zout,
ras-el-hanout en scheut chilisaus in een kookpan en voeg zoveel kokend water toe,
dat alles 2 vingers onder staat en ruim kan koken. Laat een kwartier koken tot
de groenten zacht zijn. Bak intussen in een beetje olijfolie de worstjes gaar,
snijd in plakjes.
Bak in het bakvet van de worstjes de paprika en kruiden gaar.
Doe de worstplakjes bij de paprika en bak even samen voor een minuutje. Breng
op smaak met peper en zout.
Meng enkele eetlepels olijfolie met knoflook en
ras-el-hanout en verdeel dit met een kwastje over de boterhammen. Bak in een
matig hete koekenpan tot goudbruin. Ik heb ze in de broodrooster (met apart
inzetrooster) geroosterd. Het resultaat was heel goed. Laat op een rooster
afkoelen.
Pureer de soep tot fluweel. Roer de koriander erdoor. Breng op smaak
met citroensap, paar druppels worcestersaus, peper en zout.
Snijd een boterham tot
dobbelsteentjes. De rest in repen. Schep soep in diepe borden. Verdeel het
worst-paprikamengsel als een heuveltje in het midden van de soep. Als laatste
wat croutons erover. Serveer de broodsoldaatjes op een schaaltje apart bij de
soep.
Reacties