dinsdag 6 september 2011

Maïs(kolven) bereiden

Vanaf september liggen de maïskolven in de winkel....
Ze zijn weer verkrijgbaar bij de groenteman en supermarkt: suikermaïs: Zea mais convar. Saccharata. Het zijn kolven die jong geoogst worden. De smaak is zacht en licht zoet. Maïs die in een later stadium wordt geoogst, heeft meer zetmeel kunnen vormen. Deze maïs wordt gebruikt als diervoeder en verwerkt tot maïsmeel (polenta van grof gemalen maïs) en bijvoorbeeld cornflakes. 


Hoe eet je een hele maïskolf?
Met suikermaïs kun je heerlijke gerechten maken. Kijk eens bij mijn blogrecepten van aardappel- en maïschowder (soep) en maïsblinis. Wij eten ze ook gewoon gekookt en bestreken met roomboter en bestrooid met (zee)zout. Heerlijk! De kolf kan gemakkelijker worden afgehapt als je een speciaal maïsvorkje of gewoon een cocktailprikker in de beide uiteinden van de kolf prikt. Koop maïskolven die mooie goudgele korrels hebben en glanzend bol zijn. 


Hoe kook je hele maïskolven?
Breng in een ruime pan, waar de schoongemaakte kolven in passen, (ongezouten) water aan de kook. De eventuele schutbladeren en draden verwijderen van de kolven. De uiteinden bijwerken door deze eraf te snijden. De maïskolven wassen en in kokend water ca. 10 tot 15 minuten koken. Uit laten lekken, direct eten of verwerken in een ander gerecht.


Verteren maïskorrels wel goed in het menselijk lichaam?
Er zijn allerlei verhalen over hele maïskorrels in menselijke stoelgang! Door de samenstelling van maïs: harde celwand en samengestelde suikers, moeten maïskorrels goed worden fijngekauwd. 
Geen opmerkingen: