donderdag 18 augustus 2011

Mostarda di Frutti casalinga (Italiaans zoetzuur van vruchten)Mostarda di Cremona
Recepten voor fruitverwerking
De afgelopen week ben ik op zoek gegaan naar recepten voor het verwerken van vruchten. Dankzij de mooie maand april van dit jaar, hangen de bomen vol met fruit!

Een eeuwenoud recept!
Mostarda di Frutta, het recept van vandaag is bijzonder en gaat terug naar de 5e eeuw! Volgens overlevering was het in de middeleeuwen (zie ook mijn blog over geschiedenis van maten & gewichten) een favoriet van Catharina de Medici. De van oorsprong Italiaanse trouwde in 1533 met Hendrik II. Het verhaal gaat dat zij een pot van deze opgelegde vruchten in haar bruidsschat had. In het jaar 1559 raakte Hendrik ernstig gewond en nam Catharina het bestuur van Frankrijk over.


Pittig, gekruid en zoet
Mostarda di frutta is een soort Italiaanse chutney waarin gekonfijt fruit in een gekruide, zoete siroop met toevoeging van mosterdpoeder wordt ingemaakt. Het resulteert in een intense smaak van mosterd met zoete gesuikerde vruchten als tegenhanger. Het is te koop bij Italiaanse delicatessenwinkels.

Mostarda di Cremona
De meest bekende versie is de Mostarda di Cremona, naar de gelijknamige stad in het zuiden van Lombardije. De stad waar ook de componist Monteverdi is geboren. In de 19e eeuw waren er vele steden met hun eigen (moderne) versie. De mostarda van Cremona werd algemeen beschouwd als de meest bijzondere vanwege de complexiteit van de ingrediënten. In de kloosters van Cremona was het een manier om overtollig fruit te verwerken en smaak aan gerechten te geven.

Vele variaties & combinaties
Er bestaan vele regionale variaties op het recept. Waarbij de Mostarda wordt gegeten is afhankelijk van de combinatie van vruchten die worden gebruikt.
Traditioneel wordt mostarda geserveerd in de herfst, gecombineerd met bollito misto, Italiaans gekookt vlees. Tegenwoordig is het niet beperkt tot één seizoen en wordt gecombineerd met diverse gerechten, maar het wordt in Italië veel tijdens de kerstdagen gegeten. 

Bekende (Italiaanse) combinaties zijn: vijgenmostarda met kruidenkaas, blauwe schimmelkaas (zoals Gorgonzola) en gedroogde Italiaanse worst, clementinemostarda met gebraden vlees, Mostarda met pompoen met pittige kaas, Mostarda met meloen met culatello (een verfijnde soort parmaham). Mostarda van appelen en peren met koud gekookt vlees, verse kaas en vanille-ijs(!)

Mostarda van gemengde vruchten zoals limoenen, druiven, meloenen, ananas, nectarine, pruimen, kersen, vijgen, appels, peren en abrikozen is o.a. lekker bij koud gekookt/gebraden vlees, gevogelte, rundercarpaccio, zachte en gerijpte kazen en konijnen/wildpaté.

En dan nu het recept voor ongeveer 2 kilo (ca. 1,5 liter).

Mostarda di Frutti casalinga (casalinga=van de huisvrouw)

Benodigdheden:
  • 1 kilo gemengde in stukken gesneden vruchten, wassen, ontpitten, appels en peren schillen, pruimen halveren.
  • 50 gram mosterdpoeder (zoals Colman’s bij AH en Jumbo)
  • 850 gram suiker
  • 250 ml. water
  • 1,5 dl. witte wijnazijn


Bereiding:

Meng 650 gram suiker met het water en kook in ca. 15 minuten op matig vuur tot de suiker is opgelost. Voeg de vruchten toe en kook 10 tot 20 minuten op laag vuur tot de vruchten zacht beginnen te worden. Neem van het vuur en schenk in een kom. Meng de rest van de suiker met de azijn en laat 15 minuten sudderen tot het een dikke siroop is. Laat afkoelen. Roer de mosterdpoeder erdoor en laat 1 uur staan. Voeg deze siroop bij de vruchten en meng goed door en doe in brandschone potten. Laat een dagje staan. Daarna direct eetbaar. Het is ca. ½ jaar houdbaar. Bewaar geopende potten in de koelkast.Geen opmerkingen: