maandag 15 augustus 2011

Gepocheerde peren met munt-kersensiroop (van kersenbier) + appel- en perenoogst 2011

Oogstmaanden
Appels en peren worden doorgaans in de herfstmaanden september en oktober geoogst. Door goede groeiomstandigheden wordt een grote oogst verwacht, die voor appels bovendien eerder uitvalt. Naar verwachting zal de oogsttijd rond half augustus (nu dus) aanbreken. 

Zelf fruit plukken?
Het is ook leuk om zelf appels en peren te plukken. Dat kan bijvoorbeeld bij landgoed ‘De Olmenhorst’ in Lisserbroek (Haarlemmermeer). Kijk eens op hun site: http://www.olmenhorst.nl

Appels uit eigen tuin
Ik heb al eens eerder geschreven over mijn ‘appeltak’. Een zielig takje van de Blokker (of all places), dat ik gratis kon meenemen. Op de foto’s kun je zien, dat de inmiddels uitgegroeide tak vol met appels hangt. Dat is dankzij het mooie voorjaar, met bijen, hommels en andere vliegende bestuivers. Bijen spelen een belangrijke rol in de bestuiving van appelbloesem. De maand april van dit jaar was erg warm. Als de temperatuur boven de 12 graden ligt en er weinig neerslag valt, dan heeft de bij het naar zijn zin. Als de bloemen goed bestoven worden, dan vormen zich in de appels veel gezonde pitten. De pitten produceren bepaalde plantenhormonen, die ervoor zorgen dat de appels meer mineralen en suikers aanmaken. Deze appels smaken beter en blijven ook nog eens langer houdbaar!

Vooruitlopend op de perenoogst plaats ik vandaag een recept voor een dessert (van origine uit Belgo kookboek). Voor het recept hebben we 2 soorten kriekbier gekocht en getest: Boon kriek en Bellevue. Wij vonden Boon lekkerder dan Belleveu. Maar dat mag ook wel want deze kost ruim 3 x zoveel! Ik heb een Belgische site gevonden met veel informatie over kriekenbier:
http://www.timsmet.com/lessen/bier/Soorten/soortenkriek.htm

Gepocheerde peren met munt-kersensiroop 
(receptuur is 5/9/11 en 14/3/12 aangepast)

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:
  • 4 niet te rijpe, stevige handperen, geschild
  • 2 flesjes kersenbier (kriek) à 25 cl. (slijter, sommige supermarkten)
  • 75-100 gram witte basterdsuiker
  • 2 kaneelstokjes of ½ tl. gemalen kaneelpoeder
  • 1 takje (chocolade)munt, ca. 1,5 tl. fijn gehakt + extra munt voor garneren
  • 125 ml. room
  • ca. 4 tl. basterdsuiker
  • 4 bollen vanille-ijs
Bereiding:

Breng het bier, de suiker (100 gram suiker=vrij zoet) en kaneel aan de kook. Leg de peren erbij en laat 20 minuten sudderen, tot de peren gaar zijn. Haal ze uit de pan en laat afkoelen. 


Laat het vocht in ca. 30 minuten inkoken tot een dikke siroop (hou het in de gaten). Hou er rekening mee, dat de siroop op een gegeven moment nog redelijk dun lijkt, maar afgekoeld een stuk dikker is. Haal de kaneelstokjes eruit en laat afkoelen. 


Snijd de peren overlangs door en haal het klokhuis eruit. Dat gaat gemakkelijk met een meloensteker (of klein theelepeltje). Klop de room stijf met de basterdsuiker. Snijd de peren in de lengte in plakken, maar snijd niet helemaal door, zodat een waaier ontstaat. Maak van de kersensiroop een mooie spiegel op een (liefst) wit groot bord en drapeer de perenwaaiers over de bordjes. leg de bol ijs erin en spuit een mooie rozet room op het bordje. Garneer evt. met extra munt. Het is leuk om een champagneglaasje gekoeld kersenbier bij het dessert te serveren.1 opmerking:

Anoniem zei

Ik kreeg een tas vol peren en pruimen en dacht:stoven?kan dat ook anders? Dus kijken op internet en kwam op deze site terecht.
Wat een goede recepten! Ga meteen aan de slag.
Gr.A.T.