Appel-rozijnenchutney

Het recept van vandaag is: appel-rozijnenchutney. Daar kan ik mooi een deel van mijn 'appel oogst' voor gebruiken. De appels zijn zuur en hard en ik heb geen idee wat voor een ras het is! Het zijn er welgeteld 50. 


Nu maken en ruim een maand met rust laten, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Daarna lekker maanden van eten, want deze chutney is echt heel lang houdbaar.


Appel-rozijnenchutney, recept voor ca. 1,5 liter chutney


Benodigdheden:

  • 1,5 kilo zure en stevige appels, geschild en in blokjes gesneden
  • 3 uien, gesnipperd
  • 500 gram rozijnen, gewassen
  • 1 citroen, rasp en sap
  • 750 gram witte suiker
  • 1 el. mosterdzaad
  • zout/peper
  • 6 dl. witte wijnazijn

Bereiding:


Doe alle ingrediënten in een grote en wijde pan. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Zonder deksel laten pruttelen tot de chutney dik is. Roer regelmatig door, want het brandt gemakkelijk aan! Controleer of deze goed  is, door een druppel op een bordje te scheppen en eenmaal afgekoeld, schuin te houden. De druppel mag iets uitvloeien. Dan is de chutney goed en kunnen de brandschone potten heet worden gevuld (op een vochtige doek, dan springt het glas niet). Is het nog te dun, laat dan nog even pruttelen. 4-6 weken laten rusten, dan lekker eten bij: zuurkoolschotels, koude- en warme gebraden vlees en gevogelte, rijstschotels, gebraden gehakt, gebakken vis, verse worst, paté, etc. Geopende pot bewaren in de koelkast. Is echt heel lang houdbaar.




Reacties