dinsdag 12 juli 2011

Oosterse pikante vruchtensalade

Een pikante en hartige vruchtensalade...
De salade van de foto lijkt een doorsnee vruchtensalade (of het eten van een aapje in de dierentuin). Maar krijgt een bijzondere smaaksensatie door het op smaak te brengen met oestersaus, citroen, munt en verse rode chilipeper. Het idee is misschien weinig aantrekkelijk. Maar juist de tegenstelling van het zoete en rijpe fruit met de zoute en zilte oestersaus, het pittige zuur van de citroen en de kruidige fijngehakte munt, maken de salade heel bijzonder! Een prima salade bij geroosterde vis en vlees van de barbecue. Zit het weer tegen…. dan rooster je toch gewoon binnen op de gril?

Variaties
Voor de vruchten (of ander eetbaars) kan iedere combinatie worden gebruikt, maar neem wel stevige soorten. Zelf zou ik niet zo snel banaan nemen. Denk aan rijpe mango, perziken, appel, peer, bessen, aardbeien, kiwi’s, (kers)tomaat, komkommer, ananas, meloen, ringetjes lente-ui, etc.

Door de munt te vervangen door bladkoriander en citroen door limoen, breng je variatie aan in de smaak. Rasp van sinaasappel, citroen of limoen geeft ook weer een andere wending aan de smaak. Een handje pinda’s of cashewnoten geeft het een stevige beet.

Vanwege de zachte zilte smaak nam ik oestersaus, maar in Thailand zouden ze zeker vissaus gebruiken! Daarom noem ik het Oosterse salade, omdat ingrediënten uit verschillende landen zijn gebruikt. In de dressing gebruikte ik gemberpoeder, maar verse geraspte gember is ook lekker. De smaak wordt dan wel weer anders.

Hoe haal je eenvoudig de zaadjes uit rode pepers?
De zaadjes van de rode peper zijn makkelijk te verwijderen, door het topje van de peper te snijden en de peper tussen de handen te nemen. Rol de peper zachtjes tussen de handen (alsof je ze warm wrijft), zodat de pitjes los komen van de zaadlijsten en eruit vallen.

Oosterse pikante vruchtensalade

Bijgerecht voor 2 personen

Benodigdheden:
  • voor de salade:
  • ca. 400 gram gemengde vruchten, in gelijke stukken gesneden
  • 1 el. gehakte munt of koriander
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • voor de dressing:
  • 2 volle tl. oestersaus
  • 4 el. citroen/limoensap
  • 2 el. neutrale olie (bijv. arachide of zonnebloem)
  • ½ tl. gemberpoeder
  • mespuntje zeer fijngehakte knoflook

Bereiding:

Klop van de ingrediënten voor de dressing een sausje en meng door de salade. Laat even intrekken en serveer bijvoorbeeld bij een barbecue. Ook lekker bij een oosters getinte maaltijd.

Geen opmerkingen: