maandag 13 juni 2011

Licht gebonden, romige tomatensoep + tomaat tegen rimpels en zonnebrand?

Tomatensoep is altijd lekker en makkelijk!
Het is weer tomatensoeptijd! (Nog) niet van tomaten uit eigen tuin, maar van de supermarkt. Laat ze dan een weekje op de schaal rijpen en zacht en rood worden. De tomaten worden eerst 45 minuten in de oven gebakken en daarna gepureerd. De toegevoegde tomatenpuree geeft de soep extra kleur en verdiept de smaak. De soep kan goed  enkele dagen (2 à 3) in de koelkast worden bewaard of ingevroren.

De soep een eigen draai geven…..
Je kunt de soep een meer uitgesproken smaak geven, door bepaalde verse groene kruiden toe te voegen. Kook daarvoor ca. 1 tl. dragon, tijm, oregano, basilicum of rozemarijn¹ (of een mix) een paar minuten mee. Op het bord kan dan een meer neutraal groen gehakt kruid worden gestrooid. Het staat aantrekkelijk om in de gevulde borden een extra scheut room te schenken. Deze voor het serveren met een lepel voorzichtig door de soep heen draaien om mooie roomcirkels te maken....

Tomaten als natuurlijk zonnebrandmiddel?
Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van vruchten met de stof lycopeen, zorgt voor een natuurlijke afweer tegen de zon. Bovendien schijnt het rimpelvorming tegen te gaan! Lycopeen komt voor in rode vruchten. Zoals tomaten….. Ons lichaam kan deze stof nog gemakkelijker opnemen (bio toegankelijkheid), als de tomaten zijn verwerkt in de conservenindustrie. Bijvoorbeeld in tomatenpuree. Eén eetlepel tomatenpuree per dag zorgt voor een opvallend hogere bescherming tegen zonnebrand. De BBC heeft dit verschijnsel in een serie over voedingsmiddelen ooit getest. Mensen die normaal heel snel in de zon verbranden, konden weer normaal buiten lopen, zonder direct te verbranden.

Lichtgebonden romige tomatensoep

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:
  • 1 ½ kilo tomaten
  • 1 klein blikje geconcentreerde tomatenpuree
  • ½ liter bouillon naar keuze (van tablet of pot)
  • 2 dl. room + paar el. melk
  • 1 tl. suiker voor bestrooien
  • 1 ½ el. bloem
  • 2 el. gehakte kruiden naar smaak, bijvoorbeeld : bieslook, peterselie, dille of selderij²
  • Peper/zout/tabasco/worcestersaus

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 200 graden C. Was de tomaten en snijd ze overlangs door midden. Snijd het harde hart uit de tomaat. Leg ze met de bolle zijde naar onder in een passende ovenschaal. Strooi zout en suiker over de tomaten en bak onafgedekt  45 minuten in de oven.  Laat een half uurtje afkoelen. Haal met een mesje of vingers het velletje van de tomaat, dat gaat heel gemakkelijk. 

Doe al het vruchtvlees en opgevangen sap in een pan en voeg bouillon toe. Pureer met een staafmixer/blender tot de tomaten gepureerd zijn. Verhit de soep. Maak van de bloem met melk een glad papje en roer dat door de soep. Voeg nu evt. de verse kruiden¹  toe en kook de soep enkele minuten. Roer de room erdoor en breng op smaak met peper, zout en scheutje tabasco en worcestersaus. Roer 1 grote eetlepel tomatenpuree door de soep. Proef en voeg evt. nog iets meer puree bij de soep. Roer evt. voorzichtig extra room door de soep voor een bijzonder kleureffect. Strooi extra kruiden² over de gevulde soepborden. Lekker met een desemkruidenbroodje, waarvan het recept nog een keer volgt.
Geen opmerkingen: