dinsdag 21 juni 2011

Aardbeiensoep

Ultiem zomers en heerlijk van smaak....
Een meer zomers dessert dan de aardbeiensoep van vandaag zul je niet snel vinden! Bovendien is het heel snel klaar en smaakt verrukkelijk. Het is goed vooraf te bereiden en met een paar handelingen tover je vlak voor het opdienen een heerlijk toetje te voorschijn.

Varieer met vruchten, knapperig koekje....
Er zijn diverse varianten te verzinnen. Met een bolletje ijs (mango-ijs, citroenijs, of vanilleroomijs…) erin of licht gezoete opgeklopte zure room, crème fraîche of gezoete hangop. 
Neem als basis de gepureerde aardbeien, en leg in de soep een waaier gesneden rijpe mango, bramen, dun gesneden verse ananas, perzik, een mix van vruchten, noem maar op. De soep kan ook met een kletskop of ander knapperig koekje worden gegeten. Dan is het leuk om het geheel in een coupe of schaaltje te serveren en het koekje half erin steken. Wel direct opdienen, want anders wordt het zacht. De gekookte en gepureerde aardbeien wordt ook wel ‘coulis’ genoemd.

Aardbeiensoep

Dessert voor 4 personen

Benodigdheden:
  • 1 kilo rijpe aardbeien
  • 3 el. suiker + extra
  • sap van 2 sinaasappels
  • enkele takjes munt, fijngehakt
  • geklopte gezoete room
  • een scheutje Grand Marnier (of andere sinaasappellikeur)
  • staafmixer, zeef of blender
Bereiding:

Was de aardbeien en ontkroon door met een klein scherp mesje het kroontje eraf te snijden (probeer zo min mogelijk aardbei te ‘raken’). De helft gaat samen met het sap en suiker in een pannetje en wordt aan de kook gebracht. Laat een half minuutje zachtjes koken en pureer onmiddellijk met een staafmixer. Laat afkoelen en zet in de koelkast. Haal een kwartiertje voor gebruik uit de koelkast.

De andere helft van de aardbeien wordt in plakje gesneden en op smaak gebracht met suiker (maak het niet te zoet), Grand Marnier en de gehakte munt. Meng rustig dooreen tot de aardbeien sap beginnen te vormen en zet tot gebruik in de koelkast. Haal een half uur voor gebruik uit de koelkast, samen met evt. ijs.

Verdeel de aardbeiensoep over 4 borden of coupes en schep de aardbeien met munt en beetje sap erover. Leg een bolletje ijs, toef room of iets anders bij de aardbeien en serveer direct.

Geen opmerkingen: