Aardbeien/frambozensiroop, citroensiroop en paardenbloemensiroop

Zomerse recepten
De afgelopen weken hebben we al veel aardbeien gegeten. Ze zijn dit (voor)jaar heerlijk en zoet! Het is natuurlijk een heerlijk voorjaar  geweest met heel veel zon. Dat vraagt om een paar zomerse recepten. Daarom heb ik recepten verzameld van aardbeien- of frambozen-limonadesiroop, citroensiroop, een basisrecept van vruchtenlimonadesiroop en ten slotte siroop van paardenbloemen. 


Paardenbloemensiroop/honing is dat lekker?
Een bijzondere siroop, vol van zoete lentesmaken! Het is een van origine Duits recept. Tijdens het speuren op internet kom ik veel verhalen tegen van mensen die jubelen over de nostalgische herinneringen die het eten van Löwenzahnblütenhonig oproept. De beste tijd om (schone) paardenbloemen te plukken is de maand mei.... dus wacht niet te lang. Lukt het niet om 400 paardenbloemhoofden te verzamelen, pas dan de hoeveelheden aan. 
Daar gaan we dan…

Paardenbloemen in het kookvochtPaardenbloemsiroop  (Löwenzahnblütenhonig) 

Voor  3 flessen/potten

Benodigdheden:
 • 400 paardenbloemen (de gele hoofden)
 • 2 citroenen
 • 2 kg suiker
 • 1 liter water
Bereiding:

Was de paardenbloemen kort in koud water en laat ze uitlekken. Snijd de citroenen in schijfjes en verwijder de pitten. Kook de schijfjes 10 minuten in 1 liter water samen met de paardenbloemen. Laat 24 uur afgedekt rusten. Door een doek zeven en goed laten uitlekken. In een grote (liefst hoge) pan aan de kook brengen en al roerende in delen de suiker toevoegen. Laat ca. 1 uur koken tot het kooknat een prachtig gouden kleur krijgt en zo stroperig als honing wordt. Blijf in de buurt van de pan en houd in de gaten dat het niet overkookt of te dik inkookt. Afvullen in brandschone potten. Deze gelei wordt gegeten als honing.

Basisrecept vruchtensiroop
Met de basishoeveelheden vruchten voor 1 liter sap (zie onderstaand) kun je zelf experimenteren met het maken van siroop. Voor het maken van siroop is het noodzakelijk om sap te persen. Afhankelijk van het suikergehalte van de vruchten wordt suiker toegevoegd. Voor rabarbersiroop zou ik 1,5 kg suiker toevoegen. Kijk bij de aardbeien/frambozensiroop voor de bereidingswijze.

1500 gram aardbeien/frambozen
1250 gram rode bessen
1000 gram zwarte bessen
2000 gram kruisbessen
2000 gram perziken
1750 gram appels
1500 gram rabarber

Aardbeien- of frambozenlimonadesiroop, twee  versies: één met vruchtvlees en één zonder vruchtvlees

Voor 2 limonadeflessen

Benodigdheden:
 • 1 kilo aardbeien en/of frambozen (1500 gram voor 1 liter sap)
 • 1 kilo suiker
 • 1 citroen
 • 2 limonadeflessen met kurken, of een andere fles of pot die goed te reinigen en af te sluiten is
 • soda
 • 1 trechter
Bereiding:

Was de flessen, kurken en trechter met kokend heet sodawater en spoel goed na met kokend heet water. Zet de flessen afgesloten weg. Was de vruchten (frambozen niet), ontkroon en maak ze fijn in een blender, staafmixer of wrijf door een plastic (metaal geeft een raar smaakje) zeef. Zeef de pitjes uit de massa. 

Versie 2 (heldere siroop): volg bovenstaande stappen en zeef de aardbeien/frambozenpulp met pitjes door een kaasdoek/brandschone theedoek, druk met een lepel goed door het doek.

Vervolg beide versies: meet het sap af en voeg per dl. sap 150 suiker toe. Dus bijv. 3 dl. sap met 450 gram suiker. Doe sap en suiker in een (niet aluminium) pan en breng langzaam aan de kook. Voeg het sap van één citroen toe en laat al roerend iets afkoelen. Schep het schuim eraf en schenk door de trechter in de flessen. 
Eenmaal geopend, koel en donker bewaren.

Citroenlimonadesiroop

Voor het vullen van 2 limonadeflessen

Benodigdheden:
 • 7/8 citroenen, liefst biologisch
 • 5 suikerklontjes
 • 1 kilo suiker
 • 20 gram citroenzuur (drogist of apotheek)
Bereiding:

Was de citroenen en droog af. Rasp met de suikerklontjes de schil van de citroenen af. Doe de rasp in een kom. Pers de citroenen uit en voeg dit sap aan de suikerklontjes, suiker en rasp. Breng 1 liter water aan de kook. Los het citroenzuur op in 1 dl. kokend water. Voeg het overige kokende water en het opgeloste citroenzuur aan de inhoud van de kom en roer tot de suiker is opgelost. Dek de kom af (folie) en laat 1 nacht staan. Zeef de siroop en schenk in brandschone flessen of potten. Circa 6 maanden houdbaar. Na openen koel bewaren.Reacties