dinsdag 31 mei 2011

Kip uit de römertopf gemarineerd met kerrie-sinaasappel

De römertopf van mijn oma....
Enkele weken geleden vertelde mijn collega over een heerlijk recept van lamsbout uit de römertopf. Jaren geleden heb ik zo'n originele (Bay-Römertopf) rode poreuze aardewerken schaal met deksel van mijn oma gekregen. Zij deed er zelf niets meer mee. Gisteren haalde ik de pot weer uit een ver hoekje uit het keukenkastje tevoorschijn. Even het stof eruit gespoeld..... en een kwartiertje in koud water gezet. Dan kan de poreuze pot het water opzuigen en later in de pot verdampen. De inhoud blijft dan mals en smakelijk, zonder veel vet te gebruiken. Denk eraan de gevulde römertopf niet in een voorverwarmde oven te plaatsen. Daar kan de pot niet goed tegen, vanwege het temperatuurverschil. Houd daar ook na het bakken rekening mee en zet direct op een onderzetter. 


Hoe maak ik de römertopf schoon?
Afwassen van de römertopf kan door toevoeging van enkele druppels afwasmiddel aan een sopje. Spoel zorgvuldig af. Na 100 x gebruiken heeft deze een grotere schoonmaakbeurt nodig. Door 30 minuten in water uit te koken, spoelen alle poriën schoon en kan de pot weer ademen (en vocht opnemen en afgeven).
De Romeinen kookten hun potje erin
De Romeinen hebben hun naam gegeven aan de römer (= Romeinen in het Duits) topf! Volgens de overlevering kookte men ten tijde van de fijnproever Lucullus ruim 2.000 jaar geleden in dergelijke aardewerken potten. Lucullus heeft in het begin van onze jaartelling op indrukwekkende wijze carrière gemaakt als consul en generaal in het West-Romeinse rijk. Hij is geïnteresseerd in kunst, literatuur en de gastronomie. Door zijn enorme rijkdom is hij in staat om zich helemaal uit te leven op culinair gebied. Zijn feestmalen zijn legendarisch.


Wat eet je erbij?
Ik maakte een gevulde kerriesaus door uitje, paprika, courgette, champignons aan te bakken in kokosolie, 1,5 el. Chan's masala mee te fruiten, daarna 1 tl. gemberpoeder en knoflook toevoegen. Kippenbouillon & pakje room culinair erbij schenken, stukje santen (of scheut dikke kokosmelk), snuf zout. Lekker even laten pruttelen. Afmaken met 1 grote el. chutney (dan krijgt de saus een beetje fruitige smaak) en binden met klein maïzenapapje. Lekker met witte rijst erbij & gestoomde snij/sperziebonen.


Kip uit de römertopf met kerrie-sinaasappelmarinade


recept voor 4 personen
Benodigdheden:
 • 1 kip (liefst scharrel of biologisch)
 • rasp van 1 schoon geboende sinaasappel
 • sap van 1/2 sinaasappel
 • 1,5 tl. gemberpoeder
 • 1,5 tl. kerrie
 • 1,5 tl. knoflook, zeer fijn gesneden
 • zout/peper (kip kan wel wat zout gebruiken)
 • paar druppels tabasco, scheutje worcestersaus
 • paar klontjes boter
 • 1 römertopf (een kwartier in koud water)
 • 1 koude oven
Bereiding:

Maak van alle ingrediënten een dunne pasta en smeer de kip onder het vel hiermee in. Maak hiervoor het vel voorzichtig met je vingers los, vanaf de borstdelen richting de poten. Zorg dat zoveel mogelijk kippenvlees wordt ingesmeerd. Trek het vel weer op zijn plaats. Leg de kip op een paar stukjes boter in de römertopf, zet de deksel erop en plaats in de koude oven. Stel de oven in op 200 graden (onder- en bovenwarmte) en bak 1,5 - 2 uur. Haal de schaal voorzichtig uit de oven en plaats op een onderzetter (niet op een koud oppervlak). Laat de kip even uitlekken en vang het vocht op in de pot. Schep het vet zoveel mogelijk van de kippenjus en geef de ontvette jus er los bij, proef even of het nog kruiderij nodig heeft. Ook lekker om door de kerriesaus (zie boven) te roeren.2 opmerkingen:

Tamara zei

Volgens mij blijven de smaken dan erg goed in het vlees of niet? Ben wel erg benieuwd of dat je er meer in kan bereiden als alleen kip?

Irene kookt zei

Hoi Tamara,

In de römertopf blijven gerechten mals. Er staan 9 recepten op Irene kookt van gerechten die in de römertopf worden klaargemaakt. Succes!