dinsdag 26 april 2011

verse kaasbollen op kruidenolijfolie

Verse kaasbollen op olijfolie
Mijn ouders hebben dit recept eens gemaakt en waren enthousiast! Zij gaven wel de tip om de uitgelekte yoghurt goed op smaak te brengen door relatief veel kruiderijen toe te voegen. Kijk uit met het gebruik van rauwe knoflook in olie, want dit kan gaan gisten en vormt dan giftige stoffen. Het recept gaat uit van 2 liter yoghurt. Door de yoghurt een hele nacht uit te lekken, krijg je een massa die steviger is dan hangop. Hiervan zijn balletjes te vormen, die nog 24 uur uitlekken in de koelkast alvorens ze met kruiden worden bestrooid en gegeten. Ook leuk om een pot cadeau te geven! De balletjes zijn daarna in de olijfolie (met kruiden) goed te bewaren, koel bewaard wel maanden…..


Yoghurt-kaasballetjes in olijfolie en kruiden


Borrelhapje, bijgerecht voor 16-20 stuks

Benodigdheden:

  • 2 liter volle naturel yoghurt
  • 2 tl. zout
  • gedroogde kruiden: 2 tl. gedroogde oregano, rozemarijn, tijm en versgemalen peper
  • fijn gesneden: verse munt, marjolein en dragon (of andere kruiden naar smaak en verkrijgbaarheid)
  • paprikapoeder
  • olijfolie
Bereiding:

Neem een grote kom die in de koelkast past en plaats hier een vergiet in (of verdeel het over twee zeven/vergieten). Leg hierin een schone theedoek en schenk de yoghurt hierin. Klop het zout door de yoghurt, vouw de punten van de theedoek naar binnen, zodat het vocht niet in de koelkast druipt en laat in de koelkast een hele nacht uitlekken. 

De yoghurt is nu stevig en romig. Proef of er nog extra zout in moet en breng verder op smaak met de gedroogde kruiden. Maak er met twee lepels (ja even oefenen!) balletjes van ter grootte van een klein ei en leg ze op een geperforeerd bord (fruittes) of vergiet, zodat ze nogmaals 24 uur (of langer tot 4 dagen) kunnen uitlekken en nog steviger worden. 

Bestrooi de bolletjes met de fijn gesneden kruiden en paprikapoeder en serveer op plakken tomaat,  bij een bordje salade, onderdeel van tapas, op een ciabatta of geroosterd boerenbrood. De overgebleven kaasballetjes kunnen lang worden bewaard, door ze in een pot te stoppen en deze helemaal met olijfolie te vullen. Stop evt. een tak rozemarijn of tijm tussen de bolletjes in de olie. Bewaar op een koele plek (in de winter is een kelder of garage prima).

Geen opmerkingen: