donderdag 31 maart 2011

Gebakken tomaten met polentakorstje & halloumi

De lastige maand april.....
April is altijd een beetje lastige maand, we zijn de wintergroenten beu en verlangen naar lentegroen! Het is gewoon een kwestie van geduld en vooruit kijken in het seizoen. Voor je het weet liggen de witte en groene asperges te lonken bij de groenteboer en eten we sappige aardbeien toe. Maar voordat het zover is krijgen jullie het recept van gebakken tomaten met een knapperig polentakorstje. De nu verkrijgbare vleestomaten zijn nog niet zongerijpt en dat is precies wat we voor dit recept nodig hebben. De tomaten kunnen worden vervangen door bijvoorbeeld plakken aubergine of courgette. Polenta is steeds beter verkrijgbaar en ligt gewoon bij onze Jumbo in de schappen.


gebakken (groene) tomaten met polentakorst
Toepassing van halloumi
De tomaten zijn ook lekker met plakken gebakken halloumi. Halloumi is een kaas die gebakken stevig blijft en een zoute smaak heeft. Halloumi is o.a. verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse winkels en is lekker met een pittige dressing waar veel citroensap in verwerkt is. Snijd daarvoor de halloumi (ca. 300 gram) in plakken en bak ze lichtbruin in olijfolie. Maak voor 4 personen een dressing van 2 el. olijfolie, 1 el. citroensap en 1 tl. citroenrasp, breng op smaak met een snufje gemalen komijn (of voor een andere smaak: paprikapoeder), peper, zout (voorzichtig met het zout, want de kaas is vrij zout) en tabasco. Druppel over de gebakken halloumi en serveer naast de gebakken tomaten!

gebakken halloumi
Wat is halloumi en waar komt het vandaan?
Over Halloumi kaas heb ik gevonden, dat de oorsprong ligt in de middeleeuwse byzantijnse periode in Cyprus (zie ook mijn blogs over de oorsprong van maten en gewichten). De kaas is inmiddels populair in het Midden Oosten, Griekenland en Turkije. De kaas is gemaakt van schapen-, geiten- en/of koemelk en wordt gepekeld in zout water en evt. met munt verwerkt. De kaas smaakt ook heerlijk met pitabrood, sla en hummus (zie mijn blog over hummus).

Gebakken tomaten met knapperig polentakorstje (& halloumi zie boven)

Benodigdheden voor 4 personen als lunch, voorgerecht of bijgerecht:
  • 4 stevige onrijpe tomaten, in dikke plakken
  • 125 gram polenta
  • 1 theelepel oregano
  • ½ tl. knoflookpoeder (of wrijf de plakken tomaat in met een beetje knoflookpuree)
  • enkele eetlepels bloem
  • 1 losgeklopt ei, gekruid met peper/zout
  • olie voor bakken


Bereiding:

Verdeel de bloem + knoflookpoeder, ei en polenta over 3 diepe borden. Haal de tomatenplakken eerst door de bloem, daarna door het ei en vervolgens door de polenta. Bak een paar plakken tegelijk in de hete olie tot ze knapperig zijn, laat uitlekken op keukenpapier. Lekker met een kleine gemengde groene salade & evt. halloumi.


Geen opmerkingen: