dinsdag 15 februari 2011

Makreelsalade, gepofte bietjes, snijbiet en bieten uit eigen tuin?Winterbieten, zomerbieten
Een lekkere salade in plaats van die winterse stoofschotels! Alleen de aardappels vragen wat kooktijd. In plaats van aardappels is pasta een lekkere variatie. In de winter kun je geen malse zomerbietjes krijgen en kun je gebruik maken van de kant & klaar gekookte, die smaken prima. Maak je dit recept in de zomer, dan moet je echt eens proberen om zelf bietjes te koken en misschien wel zelf te oogsten. In Rotterdam worden ze trouwens krootjes genoemd. In de winter zijn er voornamelijk bieten verkrijgbaar, die zo'n 2-3 uur gekookt moeten worden. Deze winterbieten zijn ongekookt op een koele plaats enkele weken houdbaar. 


Houd de zomerrecepten nog enkele maanden in gedachten, tot de lekkere, malse en zoete bietjes weer verkrijgbaar zijn!!


Wanneer zijn zomerbieten verkrijgbaar?
Van ongeveer juli tot september zijn de kleinere zomerbieten te koop. Als je ze rauw koopt, zorg dan dat ze stevig aanvoelen en onbeschadigd zijn. Ongekookte zomerbieten zijn enkele dagen houdbaar. Alle soorten bieten moeten schoon worden geboend en evt. loof eraf gesneden, zonder in de biet zelf te snijden (anders 'bloedt' de biet leeg tijdens het koken). Zomerbietjes worden 20-25 minuten gekookt. Na het afkoelen kan het velletje er gemakkelijk af worden gestroopt. Zelf bijzondere bietenrassen zaaien
In de tuin heb ik wel eens gestreepte bietjes gezaaid: 'chioggia'. Ze smaken vrij zoet en hebben qua bereiding echt een zoute tegenhanger nodig. Het zaad van bietjes heeft de vorm van een kluwen. Als je een stukje grond hebt, koop dan binnenkort wat zaad en zaai vanaf half april dit oude Italiaanse ras buiten op een zonnig plekje, qua type grond stelt deze biet niet zoveel eisen. Het (jonge) loof van de bietjes is lekker in salades, het oudere loof kan lekker worden gestoofd of geroerbakt. Als je telkens een paar blaadjes plukt van elke plant, dan kun je heel lang van één bietenplant oogsten. Verwacht alleen geen groot gevormde bietjes, want alle kracht is dan gebruikt voor de blaadjes! Van de bietjes bestaan verschillende rassen, ieder met een eigen specifieke smaak, kleur en vorm.


Snijbiet kan al vanaf half maart worden gezaaid en vormt geen wortel, maar alleen blad. Het wordt gegeten als spinazie en het blad groeit na een aantal weken weer uit, zodat er meerdere keren kan worden geoogst van één plant. Er zijn ook soorten die kunnen worden gegeten als asperge! De snijbiet ga ik zelf dit voorjaar zaaien. Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar.


Gepofte (zomer)bietjes voor 6 personen:


In restaurant 'de Kas' maken ze bietjes op de volgende manier klaar:
8 flinke schoon geboende bieten, van ca. 10 cm. doorsnee worden ieder apart op een vel aluminiumfolie gelegd en een halve steranijs of venkelzaad erover verkruimeld, een klontje boter en zout en peper erover gestrooid, pakketjes dichtvouwen en in een ovenvaste schaal in een 180 graden C. voorverwarmde oven, ca. 1 uur gaar poffen. Allemaal in één schaal, zorgvuldig afgedekt, kan ook. Gare bietjes laten zich met een satéprikker gemakkelijk doorprikken. Het (verse en stevige) groen wordt 8 tellen in kokend water gehouden. Uitgelekt en samen met de gehalveerde bietjes (ze vermelden niet of het velletje eraf gehaald moet worden....), beetje lekvocht, scheut notenolie, sap van 1/2 citroen, zout en versgemalen peper op smaak gebracht. Eten als salade of bij vlees- en visgerechten (lekker & origineel bij de BBQ).


Makreelsalade


Hoofdgerecht voor 4 personen of ruim bemeten lunchgerecht


Benodigdheden:
 • 1 middelgrote gestoomde makreel van ongeveer 350 gram, schoongemaakt ontdaan van graten en vel
 • 500 gram gekookte bietjes, in kleine dobbelsteentjes
 • 1 kleine appel, in kleine dobbelsteentjes
 • 600-750 gram vastkokende aardappelen, koken en afgekoeld in kleine dobbelsteentjes snijden
 • 2 grote augurken, kleingesneden
 • 150 gram Griekse yoghurt (of andere romige yoghurt)
 • 3 eetlepels mayonaise
 • 2 volle theelepels mierikswortel (uit potje)
 • 4 eetlepels (appelcider)azijn
 • 2 theelepels zout
 • peper
Bereiding:

Meng de stukjes makreel met de overige ingrediënten en schep alles luchtig door elkaar. Proef en breng zonodig extra op smaak. Deze salade smaakt het beste als ze één dag van tevoren wordt gemaakt en tot die tijd in de koelkast wordt bewaard. Lekker met een bruin stokbroodje erbij.
Geen opmerkingen: