woensdag 2 februari 2011

Hangop met sinaasappel, amandelen en sinaasappel-dadelsaus + filmpje



De Jumbo doet niet aan klantenpassen waarmee extra korting kan worden gespaard. Zij hebben wel acties waarbij je een 2e bos tulpen kunt ‘krassen’ op een kraskaart. Of een grote zak handsinaasappels krijgt bij een bepaald bedrag aan boodschappen. Daarom het recept van vandaag: hangop met sinaasappel-dadelsaus, sinaasappel, geroosterde amandelen en gekonfijte dadels. Een lichte en frisse afsluiting, maar vol van smaak en heerlijk na een 'zware' maaltijd! 

Bij de natuurvoedingswinkel had ik een tijdje geleden een pot met dadelstroop gekocht. Deze pot stond al een poosje onaangeroerd te wachten op inspiratie om ‘iets’ mee te gaan doen. Het recept lijkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee.

Hangop met sinaasappel, amandelen en sinaasappel-dadelsaus

Nagerecht voor 4 personen

Benodigdheden:
  • voor de hangop:
  • 1 ½ liter milde volle (bio) yoghurt
  • 1 ½ el. dadelstroop
  • 1 schone theedoek
  • vergiet
  • voor de saus:
  • 4 dl. sinaasappelsap (liefst vers geperst)
  • 2 volle theelepels dadelstroop
  • snuf kaneel
  • verder nog:
  • 2 sinaasappels
  • 1 handje hele blanke amandelen
  • 8 gekonfijte dadels
  • 1 el. (oer)suiker

Bereiding:

Leg de theedoek in een vergiet en plaats dit in een passende kom. Giet de yoghurt in de theedoek en laat ca. 4 uur in de koelkast uitlekken. Schil met een scherp mes de sinaasappels zo dik, dat het witte velletje direct mee wordt gesneden, snijd de sinaasappels in tweeën en snijd de binnenste witte delen eruit (zie impressie in bijgevoegd filmpje). Snijd het vruchtvlees in blokjes.


Giet het sap in een (niet aluminium) pan en voeg 2 theelepels dadelstroop toe. Kook dit een paar minuten in en voeg dan de hele dadels  toe en laat een minuutje mee pruttelen, zodat ze wat zachter worden. Haal de dadels eruit en rol ze door de suiker. Eenmaal afgekoeld worden de dadels in repen gesneden. Kook de rest van het dadel-sinaassap tot ¼ deel is overgebleven: 1 dl in totaal. Giet het over in een schaaltje en breng verder op smaak met een mespunt kaneel, laat verder afkoelen tot gebruik.  

Roer de dadelstroop door de hangop. Rooster in een droge koekenpan de amandelen en hak ze daarna in grove stukken. Verdeel de hangop over de schaaltjes, vervolgens de sinaasappelstukjes, dadelreepjes, amandelen en schenk de saus erover.

Geen opmerkingen: