Abrikozenbeignets (Oud Hollandsche uit het jaar 1910)





Een oudejaarsavond recept uit een kookboek anno 1910 van mijn oma. Hoeveel stuks hiervan te bakken zijn, staat er niet bij. Maar ik schat ca. 20 stuks. Het exacte recept hieronder. De recent geopende Jumbo verkoopt verse gist! Is verse gist niet verkrijgbaar, neem dan 7 gram gedroogde gist (1 zakje). De abrikozen moeten volgens het recept 24 uur weken, maar één nacht lijkt mij ook voldoende!



Abrikozenbeignets

Benodigdheden:
  • 250 gram tarwemeel, wat zout
  • 4 à 4 ½  dl. lauwe melk
  • 20 gram (verse) gist
  • Ca. 400 gram gedroogde abrikozen
  • Ca. 60 gram suiker

Bereiding:

Meng het tarwemeel met zooveel lauwe melk aan, tot het niet meer stuift, roer uit dit beslag de klontjes, voeg er de overige melk en de aangemengde gist bij en laat het dichtgedekt rijzen (ca. 3 kwartier à 1 uur). Voeg er het zout bij. Week de abrikozen, na ze gewasschen te hebben, gedurende 24 uur in koud water, kook ze hierin gedurende 5 minuten op, laat ze op een vergiet uitdruipen en bestrooi ze met de suiker, die er in moet trekken, terwijl de abrikozen warm zijn. Verhit (Delftsche) slaolie zoo heet in een diep ijzeren potje, dat er blauwe damp afkomt. Wentel de abrikozen in het beslag, leg ze in het heete vet en bak lichtbruin en gaar. Neem ze met eene lardeernaald of breinaald uit het vet. Laat ze op grauw papier flink uitdruipen, bestrooi ze met poedersuiker en dien ze warm op. 

Reacties