maandag 1 november 2010

Kip met vier poten geroosterd in de oven

Een hele biologische kip is haast nergens te koop
Wij vinden een hele kip geroosterd in de oven op z’n tijd lekker. Ik ben wel eens bezig geweest om een hele biologische kip te bemachtigen! Dat is helaas niet gelukt… Je kunt wel kippen adopteren, maar het is niet de bedoeling om de kip zelf op te eten…. Alleen de eieren kunnen op gezette tijden worden afgehaald. Het hoogst haalbare in de supermarkt is een scharrelkip. Uit een door de VPRO uitgezonden aflevering van Goudzoekers over biologische kip blijkt dat ‘de Nederlander’ alleen biologische kipfilet eet en de rest van de kip niet wenst. Jammer voor mij….  Gelukkig verkoopt de AH wel biologische kipdijfilets en die zijn echt heel lekker. Heel iets anders dan filets gesneden van de borst. De eerstgenoemde filets zijn mals en boordevol smaak, de laatste droog en saai!

Patat is bekakt...
Afgelopen zaterdag hadden wij een etertje (nee geen ettertje….) erbij en hebben we een hele kip en twee extra kippenbouten in de oven geroosterd. De kinderen wilden een poot en ikzelf ook. Aangezien kippen nog steeds met twee poten door het leven gaan,  werden er extra aangeschaft. Erbij patat. Ik las eens op een forum dat het woord ‘patat’ bekakt zou zijn en dat ‘ friet’ volkser is. Mijn wieg stond van oorsprong in Rotterdam en in Rotterdam zeg je vrijwel allemaal patat en is friet een buitenissig woord! Zo zie je maar weer…

Niet meer in de braadzak
Zo’n hele kip maakte ik voorheen altijd in een braadzak. Dan stoomt ‘ie als het ware gaar (en blijft sappig) en door een kwartiertje voor het einde van de braadtijd een puntje van de zak te knippen, roostert de kip bruin. De braadzakken waren ineens op en de AH heeft ze nooit verkocht en de Super de Boer koopt geen nieuwe in, omdat dit filiaal binnenkort wordt omgebouwd tot een Jumbo. Ik heb de kip los in de oven gebakken en hij smaakte alsof hij zo uit de braadzak kwam (weer een illusie armer)! Braad je de kip wel in een braadzak, reken dan dezelfde braadtijd. 

Kip met vier poten/bouten, geroosterd in de oven (recept is april '13 gewijzigd)

Recept voor 4 personen

Ik vind het altijd lekker om tussen het vel en de kip een kruidenmengsel te smeren. Zelf neem ik relatief veel zout, want kip kan wel wat hebben. Soms neem ik roomboter en meng daar citroenrasp, knoflook, zout/peper en tijm door of frut er hele takken rozemarijn en salie tussen. Ook lekker is boter, dragon en zout/peper. Deze keer maakte ik een kruidenmengsel van oregano, zout/peper, paprikapoeder, mespunt gerookte paprikapoeder, chilipoeder, knoflook, klein rauw geraspt uitje en meng met een beetje water tot het een pasta is. Door aan de achterzijde van de kip met de hand voorzichtig het vel los te maken en op deze wijze de borst en daarna het vel van de poten losmaak, krijg je ruimte om het lekkere kruidenmengsel dik tussen vel en vlees te smeren. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Smeer ook de buitenzijde dun in, neem evt. de binnenzijde mee. Neem een ruime ovenschaal en giet een bodempje bouillon (van tablet, naar eigen smaak) erin en leg de (eventueel weer opgebonden) kip erin. Liefst in de heteluchtoven (want dan circuleert de hete lucht) en rooster de kip ca. 1,5 uur gaar. Bedruip zo nu en dan met de bouillon. Keer de kip halverwege. Je kunt zien of de kip gaar is door in een dik vlezig deel van de kip te prikken, komt er helder vocht uit, dan is de kip goed gaar. Komt er roze vocht uit, dan heeft de kip nog een kwartiertje langer nodig. Keer de kip uit de oven, zodat de sappen zich weer kunnen verdelen in de andere delen.1 opmerking:

marjoleinvhoutum zei

Gisteren heerlijk gegeten met dit recept! Wat een goed idee om kruiden tussen het vel en het vlees te stoppen en de kip in bouillon te garen. Ik ben nu soep aan het trekken van de resten. Echt een toprecept!