zaterdag 27 november 2010

Borstplaat, sinaasappel, room en chocolade (van mijn oma)

De borstplaat van mijn oma
Borstplaat: zoete plaatjes suiker, soms romig, met chocolade en noten of bonbons (de meest favoriete)..... Mijn oma maakte ze jarenlang om cadeau te geven tijdens pakjesavond. Ze waren gewikkeld in keukenpapier en werden blij uitgepakt! Ik vond tussen verzamelde recepten een kleine handgeschreven notitie, waarin ze het maken van chocolade borstplaat beschrijft en was weer even kind en streepte in gedachten de dagen voor pakjesavond af. Wat een enorme berg cadeautjes lag er altijd in de kamer op ons te wachten! Toen mijn opa overleed, hebben we het 'doorgeschoven' naar Kerstmis. Maar sinds de geboorte van mijn dochter hebben we pakjesavond in ere hersteld! In november worden lootjes getrokken met begeleidende wensenlijsten. Op de avond zelf beginnen we meestal in de namiddag en nemen ruim de tijd om toe te werken naar de mooiste surprises. We drinken altijd warme bisschopswijn (zie recept op blog) en eten lekkere hapjes. Meestal bak ik een hartige taart voor het avondeten. 

Ieder jaar een kalender
Ook de jaarlijkse kalender wordt onthuld. Zo'n vier jaar geleden ben ik gestart met het maken van een jaarkalender voor mijn ouders. Het is veel werk om te maken, maar wel heel leuk. Er zijn foto's van ons gezin/familie, gekke rijmpjes, belangrijke data, wijze spreuken, veel stripjes en 'loesjes' en tekeningen van Peter Verstraten in opgenomen. Vandaag 3 recepten van borstplaat, te beginnen met het recept van mijn oma zaliger!

Voor het maken van borstplaat zijn speciale vormen nodig. Bij een goed gesorteerde kookwinkel (en de Hema) zijn rvs en rubberen matjes te koop waar de suikermassa in wordt gegoten. Van 250 gram suiker maak je één vorm van 20 cm. doorsnede.

Chocolade borstplaat van mijn oma (voor 2 grote vormen van 10 cm. doorsnede of 1 vorm van 20 cm.)

Benodigdheden:
 • 250 gram suiker
 • 4 eetlepels cacao
 • 10 eetlepels water
 • enkele walnoten of bonbons
Bereiding:

Alle ingrediënten 10 à 15 minuten zachtjes laten inkoken. Druk de noten of bonbons in de suikermassa als het nog zacht is. Zie onderstaand voor een meer uitgebreider recept!Roomborstplaat (recept voor respectievelijk 4 grote van 10 cm. of 15 kleine borstplaatjes)
Benodigdheden:
 • 6 eetlepels slagroom
 • 1 zakje vanillesuiker (of 2 eetlepels zelfgemaakte)
 • 500 gram poedersuiker
 • bakpapier
 • 4 borstplaatvormen van 10 centimeter doorsnede
Bereiding:


Aanrecht bekleden met bakpapier. Borstplaatvormen invetten. In steelpan slagroom en vanillesuiker doen en poedersuiker erin zeven. Al roerende op heel zacht vuur laten 'smelten' tot de poedersuiker is opgelost (duurt ongeveer 7 minuten). Daarna ongeveer 15 tellen laten doorkoken (je hoort een zacht krassend geluid als je over de bodem schraapt). Direct over de vormen verdelen. Keer de vorm na 30 minuten om. Na 1 uur kunnen de vormen er voorzichtig af worden gehaald. Na 2 à 3 uur zijn ze volledig uitgehard. 


Met kleurstof kunnen allerlei kleurtjes worden aangebracht. Begin met één druppel en kijk hoe het resultaat is. Ook kunnen de vormen als ze nog zacht zijn worden versierd met bonbons, hagelslag, smarties, noten, etc. Of in harde toestand, bewerken met glazuur.


Glazuur maak je zo: roer 125 gram poedersuiker met 2-3 eetlepels vloeistof (citroen, sinaasappel, rum, cognac, vruchtensap- of siroop, likeur, koffie, water) glad. Door kleurstof toe te voegen krijg je een mooie kleurige glazuur.


Sinaasappelborstplaat (1 grote van 10 cm. of 1 matje kleine)
 • 1 sinaasappel
 • 100 gram witte basterdsuiker
 • 3 eetlepels melk
 • bakpapier
 • rubbermatje voor kleine borstplaatjes
Bereiding:


Aanrecht bekleden met bakpapier. Rubbermatje erop leggen. Sinaasappel goed wassen. Helft van de sinaasappel raspen. Poedersuiker zeven. In steelpannetje suiker met melk al roerende heel zachtjes 'smelten' tot suiker is opgelost (duurt ongeveer 7 minuten). Zachtjes aan de kook brengen en ongeveer een minuut zachtjes laten koken. Van vuur af poedersuiker en rasp erdoor roeren. Direct uitschenken over rubber vormen. Laten uitharden in ongeveer 2 uur en voorzichtig uit matjes nemen. Met dit recept kan worden gevarieerd, door de sinaasappel door een andere vloeistof te vervangen. Denk aan sterke koffie extract, vruchtensiroop, citroen, limoen, mandarijn en likeur.

Geen opmerkingen: