vrijdag 8 oktober 2010

Romige paddenstoelensaus met misome of paksoi

Benodigdheden voor romige paddenstoelensaus met misome en casselerrib
Misome uit de Odin-tas
Sinds kort hebben wij een Odin-groentenabonnement. Een kleine weliswaar… 
Er bestaan ook grote abonnementen waarbij de tassen met nog meer groenten zijn gevuld. Mijn man was aanvankelijk een beetje sceptisch. Dat wij altijd biologisch vlees kopen, daar staat hij vierkant achter, alleen al vanwege het aspect van dierenwelzijn. Maar biologische groenten eet je om andere redenen. Mijn beweegreden is het leren kennen van andere groenten; een impuls voor het ontwikkelen van nieuwe recepten. Op een gegeven moment weet je het wel: broccoli, boontjes, sla, bloemkool, andere soorten kool, champignons, enz. Dat soort groenten zit ook in de tas. Maar ook meer onbekende groenten zoals gele biet (heerlijk!) en in de laatste tas hadden we ‘misome’, wat qua smaak en uiterlijk lijkt op paksoi. Je wordt dus gedwongen om een gerecht te verzinnen met de groenten uit de tas. Dat is echt geen straf, want de groenten zijn kraakvers en smaken goed. Gisteren hebben we de misome gegeten. Bij de groentetas krijg je altijd een A-4’tje met recepten. De misome met blauwschimmelkaas heb ik niet overwogen, want mijn man houdt helemaal niet van blauwschimmelkaas ('t is jammer). Ik heb uiteindelijk de misome in een romige paddenstoelensaus beetgaar gestoofd en met rijst en een gebakken (biologisch) casselerribkoteletje gegeten. Dat is erg lekker geworden! De misome kan vervangen worden door paksoi. De casselerrib (kwam uit de vriezer en is besteld bij Odin-online) kan vervangen worden door uitgebakken spekblokjes of dobbelsteentjes pikante (vega)kaas (meng door de saus). Het contrast van de zoute smaak en de romige saus met de verse groene misome-of paksoismaak en de neutrale rijst maakt het extra lekker.

Misome of paksoi met romige paddenstoelensaus

recept voor 3 á 4 personen

Benodigdheden:
  • 2 bosjes misome of 1 bos paksoi, gewassen
  • 1 grote bak kastanjechampignons (ca. 400 gram), schoongemaakt en in plakjes
  • 1 seizoensmelange paddenstoelen of 1 bakje oesterzwammen, schoongemaakt en in stukken
  • 2 grote of 3 kleine sjalotten, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 tl. oestersaus
  • vers geraspte nootmuskaat, worcestersaus, zout/peper, tabasco 
  • 1 pakje room culinair light (2 dl.) of room, koksroom, etc.
  • boter of olie voor bakken
  • per persoon: 1 casselerrib kotelet (of als laatste door de saus mengen in totaal: 200 gram kaasblokjes of 150 gram uitgebakken spekblokjes)


Bereiding:

Was de misome of paksoi in ruim water en laat even uitlekken. Snijd het blad in niet te kleine stukken en de stelen in kleinere stukken. Het harde deel van de paddenstoelen en oesterzwammen, de steelaanzet, snijd je eruit en wordt niet gebruikt. Bak de sjalot in wat boter en voeg de paddenstoelen en knoflook erbij. Laat even op middelhoog vuur bakken, voeg dan de room culinair en oestersaus toe. Breng op smaak met peper, zout, worcestersaus, drupje tabasco en nootmuskaat. Dit mengsel een minuut of 10 zachtjes met deksel erop laten sudderen. Meng de gesneden stelen door de saus, laat paar minuten meegaren. Bak het vlees in enkele minuten gaar. Voeg als laatste het blad door de saus en laat heel kort even meewarmen. Proef of het nog extra kruiden nodig heeft en serveer direct.


Geen opmerkingen: