Ovenschotel met pasta en aubergine (vegetarisch)


In het groentepakket van Odin zit deze week een aubergine. In december 2002 heb ik dit recept voor het eerst gemaakt en op mijn oude kooksite geplaatst. Een 'gouwe ouwe' dus!

Ovenschotel met pasta en aubergine


recept voor 4 personen


Benodigdheden:
  • 1 grote aubergine, met schil in blokjes
  • 400 gram rijpe tomaten, in dikke plakken
  • 2 middelgrote (rode uien), middelfijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • blik tomatenblokjes op sap met knoflook 400 gram (of andere tomaten op sap)
  • half liter melk
  • 1 bekertje zure room
  • 100-150 gram feta, in kleine dobbelsteentjes
  • 2 volle eetlepels bloem
  • 10 blaadjes fijngesneden verse salie of 3 volle theelepels gedroogde
  • paar takjes verse oregano, blaadjes fijngesneden of 2 volle theelepels gedroogde
  • 250 gram pasta, grote vorm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper/zout/worcestershiresauce/tabasco
  • grote ondiepe ovenschaal
Bereiding:

Verhit de olie in een ruime braadpan en bak op laag vuur de uitjes in 10 minuten zacht en lichtbruin. Voeg de knoflook, salie en oregano toe en bak nog heel even door. Voeg de aubergineblokjes toe en bak goed roerend, een minuut of twee op middelhoog vuur mee. Schep de bloem door de auberginemassa en roer een minuut op laag vuur goed door. Voeg de helft van de melk toe en breng al roerende zachtjes aan de kook. Voeg als de bloem goed in de melk is opgenomen, het restant van de melk toe en roer tot een licht gebonden saus ontstaat. Laat de saus op heel laag vuur een kwartiertje door pruttelen, zodat de melige smaak van de bloem verdwijn. Let op dat de saus niet te dik wordt, voeg eventueel een scheutje melk toe. Verwarm de oven voor op 250 graden C. Kook de pasta beetgaar. Neem de saus van het vuur en roer de zure room erdoor. Laat de saus nu niet meer op het vuur koken. Aubergine heeft een neutrale smaak, daarom kan de saus wel wat kruiden gebruiken! Breng daarom goed op smaak met zout, (versgemalen) zwarte peper, scheut worcestershiresauce en tabasco. Proef of de saus op smaak is.Verdeel de saus over een ovenschaal, daarover de pasta, vervolgens de feta, plakken tomaat (kruid even met een beetje zout en peper) en als laatste de blokjes tomaat op sap. Bak in de oven 15 minuten op 250 graden Celsius.



Reacties