zaterdag 2 oktober 2010

Hutspot anders & Leidens ontzet 3 oktober 1574

Hutspot van zandpeen
Dit gerecht is heel simpel te bereiden en heeft een heerlijke volle kruidige smaak. Lekker als vegetarisch hoofdgerecht, maar ook prima te serveren als bijgerecht bij lamsvlees, varkensvlees en runderstoofvlees. De bospeen in dit recept komt uit eigen tuin, maar kan natuurlijk door ieder andere soort worden vervangen. De smaak is dan net weer iets anders. Probeer als alternatief, als je eraan kunt komen, zandpeen (winterwortel) te kopen. Vooral op de markt, groentewinkels en ekowinkels worden deze penen verkocht. Vraag er gewoon naar. Ik heb ze in de supermarkt nog nooit gezien. De smaak van de zandpenen is voller dan de gewone winterpenen.

Hutspot uit 1574.....
De naam hutspot zou eigenlijk peen & uien moeten zijn. Bij hutspot hoort klapstuk (meest taaie deel van rund, wat door langdurig stoven zacht wordt) en eventueel witte bonen! De geschiedenis van hutspot gaat terug tot 1574. Tijdens de 80-jarige oorlog wordt de stad Leiden door de Spanjaarden belegd. Ruim 4 maanden is de stad hermetisch afgesloten. Niemand is er op voorbereid en al snel heeft iedereen knagende honger. De Prins van Oranje besluit de dijken van Holland door te steken, zodat de omgeving van Leiden onder water loopt, wat de Spanjaarden moet verdrijven. Uiteindelijk kan de Geuzenvloot de stad bevrijden. Het verhaal gaat dat de belegeraars in haast de stad verlaten en een maaltijd in een pot van wortelen, uien, vlees en pastinaken achterlaten. Dit wordt hutspot genoemd. Op 3 oktober komen de Watergeuzen de stad binnen en nemen haring en wittebrood mee voor de uitgehongerde bevolking. Samen met de hutspot staan deze gerechten symbool voor het Leidens ontzet. Ieder jaar wordt dit op 3 oktober gevierd.

Hutspot anders
recept gewijzigd jan '12

hoofdgerecht voor 2 à 3 personen en bijgerecht voor 6 personen

Benodigdheden:
 • 500 gram bospeen (evt. winterwortel of waspeen) gewogen zonder groen, in stukjes gesneden
 • 500 gram uien, in ringen
 • 600-700 gram aardappelen, gehalveerd
 • enkele blaadjes fijngesneden verse salie, of 2 theelepels gedroogde
 • 1,5 volle theelepel verse rozemarijn, of 1 theelepel gedroogde
 • 0,5 theelepel gedroogde tijm
 • paar blaadjes verse salie, fijn gehakt, of 1 tl. gedroogd
 • 2 volle eetlepels roomboter
 • 2 volle eetlepels olijfolie
 • ongeveer 2,5 deciliter warme melk
 • zout/peper
Bereiding:

Kook de aardappelen met theelepel zout 20 minuten in zoveel water dat ze net onder staan. Verhit boter en olie in kookpan en bak de wortel even mee, vervolgens de uien even meebakken. Nu de kruiden erbij en met deksel op de pan op zacht vuur de groenten zo'n 20 minuutjes laten gaarstoven. Kijk af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit. Zonodig beetje water toevoegen. Aardappelen door pureeknijper of fijnstampen. Met zoveel warme melk mengen tot een smeuïge massa ontstaat. De groenten door de aardappelen verder fijnstampen tot gewenste dikte. Op smaak brengen met versgemalen witte peper en zout.

1 opmerking:

anna zei

Hallo Irene,

Al rondkijkend op je blog kwam ik je verhaal over de hutspot van Leidens ontzet tegen. Erg leuk. Ik heb me daar zelf ook eens mee bezig gehouden en vond op internet een recept dat is samengesteld door een kok met archeologie als hobby of andersom, een archeoloog die graag kookt, dat weet ik niet meer. Hij heeft nagegaan hoe de hutspot er toendertijd uit heeft kunnen zien en dat zou ongeveer zo zijn:

Ingrediënten 4 personen:
400 gram witte bonen
300 gram mager spek
300 gram klapstuk
1 kilo winterwortelen
500 gram pastinaken
500 gram uien
zout, peper

Bereiding:
Zet de bonen een nacht in de week. Kook ze dan in het weekwater bijna gaar met het spek en het klapstuk. Haal het spek en het klapstuk uit de pan, snij ze klein en doe ze weer terug. Maak de wortelen, pastinaken en uien schoon, snij ze in stukken en voeg ze toe aan de bonen. Laat alles afgedekt zachtjes gaar koken. Giet zonodig af en roer en hussel alles voorzichtig door elkaar. Niet stampen! Breng het gerecht op smaak met zout en peper.

Ik heb het al een paar keer gemaakt en het smaakt nog steeds prima!

Groetjes van
Anna