dinsdag 12 oktober 2010

Groene kool met rode ui, spekjes en karwij

Groene kool met spekjes, rode ui en karwij
In de tas van het groentenabonnement zat vandaag een kleine groene kool. Ik wilde graag iets met karwijzaad maken. Het schijnt dat karwij helpt om kool lichter verteerbaar te maken. De Duitse naam is kummel. Het wordt ook in Nederland regelmatig door elkaar gehaald. Het wordt ook wel wilde komijn genoemd en in recepten vaak verwisseld. Toch is de smaak van komijn en karwij anders. Karwij, Carum carvi is een tweejarige plant en zowel de geribde komvormige zaden als de wortels kunnen worden gebruikt. De zaden smaken een beetje naar anijs en hebben een warme, aromatische en vrij sterke smaak. Gebruik niet teveel want het overheerst snel. Als je meer wilt weten over karwij kijk dan eens op deze site: www.anthemis.nl/aroma/karwij.htm.

Het recept van vandaag is een hartig gerecht. Met rode konen van de kou eten in de warme keuken met een dampend bord voor je neus! Het is nog niet echt koud, maar de herfst trekt ons langzaam de koude in…. Een smeuïge aardappelpuree smaakt hier trouwens prima bij.

Groene kool met rode ui, spekjes en karwij

Recept voor 3 á 4 personen

Benodigdheden:
  • 1 groene kool, hart eruit en in reepjes gesneden
  • 1 grote rode ui, in reepjes
  • 1 bakje (bio) spekjes
  • ½ theelepel karwijzaad
  • scheut azijn en water
  • peper/zout

Bereiding:

Bak de spekjes even in een ruime pan (wok), doe uitjes erbij en laat even meebakken. Gesneden kool, karwij, scheutje azijn (ca. 2 el.) en water erbij voegen en ca. 15-20 minuten met deksel erop zachtjes laten stoven. Voeg evt. nog extra scheutje water toe als het te droog wordt. Af en toe doorscheppen. Op smaak brengen met evt. extra zout en vers gemalen peper.

Geen opmerkingen: