dinsdag 5 oktober 2010

Appeltaart met karamel, specerijen en cranberry's


Appeloogst uit eigen tuin
Dit is de oogst van appels uit eigen tuin! Dat stelt niet zoveel voor, hoor ik jullie denken.... Als je nagaat dat het een paar jaar geleden een 15 cm. lange, bijna dode appeltak was, die er dermate zielig uit zag, dat ik 'm gratis meekreeg bij de Blokker (of all places). Ik gaf hem een kans en veel liefde en aandacht (mest). Enfin ieder jaar oogst ik telkens toch een paar appels extra. Welke soort het is...god mag het weten. Het is een zure stevige appel (hoe lang ik ze ook laat hangen), maar ik herken er geen 'reinet' in. Maakt ook niet uit, ik bak er gewoon lekker taart van.

Taart van de Amish
Deze heerlijke herfsttaart is geïnspireerd op een taart van de Amish bevolking uit de Verenigde Staten. De Amish zijn in 1737 vanuit Europa naar Noord-Amerika geëmigreerd, omdat  hun overtuiging hier niet werd getolereerd. Zij  willen een eenvoudig en pacifistisch leven, gevormd rond hun geloof en gezin.

Ahornsiroop in plaats van suiker
De appeltaart is gemaakt met ahornsiroop (maple syrup), gecondenseerde melk, gedroogde en licht gekonfijte cranberry's (zakjes AH) en evt. pecannoten. Uiteraard gaan hier appels in! In de V.S. wordt vaak Granny Smith gebruikt in bakrecepten. De V.S. is een grote producent van pecannoten en daarom wordt het veel in recepten verwerkt. Wist je dat pecannoten eigenlijk een vale kleur hebben en speciaal voor de Europese markt worden gebleekt, rood geverfd en opgepoetst!

Gecondenseerde melk
In het originele recept van de Amish wordt ahornsiroop met gecondenseerde melk ingekookt en op een bodem gegoten en gebakken. Dat principe heb ik doorgevoerd. Gecondenseerde melk is overal te koop. Kijk eens bij de Chinese/Indonesische spullen in de supermarkt, daar vind je het vaak terug. Door de melk samen met de ahornsiroop een paar minuten te laten inkoken, ontstaat een heerlijke karamel. Neem voor de kardemom verse peulen. Dat is zo’n groot smaakverschil. De eerste taart is gebakken met poeder (lui hè) en de tweede met in de vijzel fijngewreven kernen. In de tweede taart heb ik de hoeveelheid gehalveerd, maar toch beter te proeven dan de kant & klare gemalen kardemom. Als maat voor de theelepel heb ik mijn maatschepjes genomen. 

de vulling

de bodem
Full proof taart!
De taart is tweemaal uitgeprobeerd. Eerst alleen met appels uit de tuin, zonder de cranberry's, maar wel met pecannoten en met een grotere hoeveelheid specerijen en ahornsiroop. Teveel… want de smaak is te overheersend. Zonder raster en dat oogt niet fraai. Nadat ik een paar aanpassingen heb doorgevoerd, is de taart afgelopen weekend in ‘no time’ opgegeten. 

Gemalen citroenschil door de bodem
Door de bodem (zie recept gisteren geplaatst) is citroen gemengd. De citroenschillen zijn over van de limoncello wodka. Die inmiddels een paar keer is gemaakt (eigenlijk meer wodka lemon) en de schillen zijn in een pot in de koelkast bewaard. Het lange bewaren heeft de schillen geen kwaad gedaan. Ze worden fijngemalen in een oude elektrische koffiemolen en gaven een lekkere en frisse smaak aan het deeg. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zo’n pot met schillen heeft staan…neem dan gewoon verse citroenrasp. 

Bodem van geraspte bevroren boter
De bodem is gemaakt door boter af te wegen en enige tijd in de vriezer te leggen, zodat het geraspt kan worden (à la Delia Smith). De hoeveelheid appels voor de tweede poging was onvoldoende en daarom aangevuld met Granny Smith. Maar na het bakken liep er bij het aansnijden wel veel vocht uit. Dat heb ik er gewoon uit laten lopen en was verder geen probleem. Maar de volgende keer bak ik de taart gewoon met goudreinetten, voor dit recept de perfecte appel.

Appeltaart met karamel, specerijen en cranberry's

Recept voor 26 cm. springvorm

Benodigdheden:

Ingrediënten voor vulling (zie boven bij emmertje appels) en zandtaartdeeg (zie blog van 4 oktober 2010) hou iets van het ei achter voor bestrijken van het raster, voor meer baktips en het vormen van deeg, zie blog van 29 september 2010.

Bereiding:

Neem iets minder dan 1/3 van het deeg en rol de rest uit en bekleed een springvorm en plaats in de koelkast. Rol het kleine deel uit en vorm deeg voor de rasters en drapeer voorzichtig op een bord/plank en plaats in de koelkast. Ik heb een radeerwieltje voor het vormen gebruikt, maar het is ook goed te snijden. Schil de appels en snijd in middelgrote stukken, meng in een ruime kom (of pan) met de cranberry's (en evt. geroosterde grof gehakte pecannoten). De oven voorverwarmen op 175 graden C. 



De gecondenseerde melk met alle specerijen, flinke snuf zeezout en de siroop op laag vuur aldoor roerende aan de kook brengen en ca. 3 minuten laten koken tot het indikt. De helft hiervan goed mengen met het appelmengsel en hiermee de bodem vullen en aandrukken. De rest met een spatel verdelen over de appelvulling.


Leg de raster op de taart en bestrijk met ei. Zet gedurende 1 uur onder in de oven op 175 graden C. Ik heb de oven op onder- en bovenwarmte ingesteld en de laatste 15 min. verlaagd naar 165 graden C., want het ging een beetje hard.  De taart spetterde een beetje bij het bakken, door er iets onder te zetten, brandt het niet zo in de bakplaat.






2 opmerkingen:

Monique zei

Hoi Irene,
Ik heb deze appeltaart gemaakt.Inderdaad kwam er ook bij mijn taart erg veel vocht uit.
Ik zou een volgende keer inderdaad een andere appelsoort gebruiken,( of misschien het melk/stroopmengsel meer laten inkoken) en vond zelf de zelfgemalen kardemom vrij overheersend.
Ik ga ,als je het goed vind, dit recept ook op mijn blogje plaatsen, met een verwijzing naar jouw blog.
Groeten,
Monique

Irene kookt zei

Prima hoor als je het recept op je blog wilt plaatsen. In het eerste recept heb ik andere appels gebruikt en liep er geen vocht uit de taart na het bakken. Ik denk zelf dat verder inkoken niet zoveel zin heeft. Een beetje uitproberen dus met de appelsoorten. Kardemom heeft inderdaad een krachtige smaak en kan snel overheersen. De ene theelepel is bovendien de andere niet....