donderdag 2 september 2010

Zoetzuur van pompoen (2 recepten)


Ingemaakte pompoen
Deze kruidige, zoet-zure ingemaakte pompoen is lekker bij een stukje kaas of worst, vleesgerechten zoals gehaktbrood/ballen, karbonaadjes, saucijzen, etc. Er staan 2 kruiderijen varianten vermeld. Je kunt zelf ook experimenteren met kruiden, bijvoorbeeld het toevoegen van een theelepel (vers) gemalen kardemom in combinatie met kaneelstokjes lijkt mij ook erg lekker. Of voor een pittige, hete smaak: een hete rode peper fijngehakt met zaad mee laten koken. Neem geen supergrote pompoen voor dit recept want deze kan te draderig zijn.
Kosjer zout
Gebruik als zoutsoort liefst een zo zuiver mogelijke soort zoals kosjer zout, het gebruik van gejodeerd zout kan een reactie aangaan met het azijn (troebel maken). Ook tafelzout heeft toevoegingen zoals antiklontermiddel. Sommige soorten zeezout kunnen ook mineralen bevatten die een reactie kunnen veroorzaken. In deze kleine hoeveelheden zou ik toch kiezen voor een eenvoudig soort zeezout. Kook chutneys, inmaak van azijn en jam e.d. in pannen die niet van aluminium zijn en helemaal gaaf zijn. Roer met een houten lepel. De azijn kan namelijk reageren met metaal, dit heeft gevolgen voor de smaak en het eindresultaat kan verkleuren.

Inmaken is hot in de V.S.!
In de Verenigde Staten (Engeland ook) is inmaken ingeburgerd! Mocht je daar op vakantie gaan, neus dan eens in de supermarkten voor leuke inmaakproducten zoals kruidenpakketten, kookboeken e.d. Met behulp van mijn omrekentabellen van een eerdere blog, kun je de gewichten uitrekenen.

Ik heb twee recepten vermeld: één Nederlands georiënteerd recept en één Amerikaans georiënteerd recept. Het verschil is dat het tweede recept uitgaat van inmaakazijn van 10%, dit is bij sommige supermarkten en natuurvoedingswinkels te koop. Tevens rust de pompoen één nacht in de inmaaksiroop en worden de gevulde potten uiteindelijk in een pan met kokend water gesteriliseerd.

Op internet vond ik nog een interessante bestelsite met alle mogelijke benodigdheden voor: inmaken, wijn/likeur/bier/azijn-maken, zuivel (bijv. kefir), komboecha, etc. Je kunt er inmaakpotten, flessen, etiketten, thermometers, emmers, kruiden en van alles en nog wat bestellen! De link is: www.turbogist.nl.


Zoetzuur van pompoen

Voor ca. 3 potten van 450 gram

Benodigdheden:

• 1 kilo pompoen, in blokjes (dat is even een karweitje)
• 400 ml. witte wijnazijn
• 300 gram suiker
• ½ tl zout
• 2 dl. water
varatie 1:
• 7 kruidnagels
• 1 pijpje kaneel
• stukje verse gemberwortel 3 á 4 cm, geschild
varatie 2:
• 7 kruidnagels
• snuf rasp van nootmuskaat of foelie
• ½ pijpje kaneel

Bereiding:

Doe de azijn, suiker, zout, water en kruiden in een ondiepe en grote pan en breng aan de kook. Voeg de pompoen erbij, deksel erop en heel zachtjes ca. 20 minuten laten koken tot de pompoen zacht en doorzichtig, maar nog wel stevig is. Schud af en toe de pan. Vul de brandschone potten met de kokendhete pompoen (incl. kruiden), sluit de potten en laat omgekeerd afkoelen. Bewaar in de koelkast. De pompoen kan direct worden gegeten.

Zoetzuur van pompoen/pickled pumpkin

Voor circa 6 á 7 potten van 450 gram

Benodigdheden:

• 1750 gram pompoen in blokjes
• 1 kilo suiker
• 1 liter (inmaak)azijn 8 of 10% (géén schoonmaakazijn)
• 4 kaneelstokjes
• 15 kruidnagels

Bereiding:

Doe de pompoen in een grote kom. Breng in een grote pan de suiker, azijn en kruiden aan de kook en laat 5 minuten koken. Giet kokend over de pompoen en laat 8 uur of een nacht staan.

De siroop terug in de pan gieten en aan de kook brengen. Kruiden eruit halen (een paar kruidnagels kunnen erin blijven). De pompoen in de pan doen en vijf minuten heel zachtjes laten pruttelen tot de pompoen doorzichtig maar heel stevig is. Af laten koelen tot kamertemperatuur. In brandschone potten scheppen tot een paar vingers onder de rand, deksels erop.

Wil je een zachtere smaak? Voeg dan aan de siroop 2,5 dl. water toe.

Volgens dit recept worden de potten nog 15 minuten in kokend water gesteriliseerd. Schrik niet, dat is heel simpel en gaat als volgt: gesloten potten in pan met goed sluitende deksel plaatsen. Wikkel iedere pot in een doek, zodat ze niet tegen elkaar stoten en barsten. Gebruik je weckpotten, sluit dan de deksels met beugels en rubber ringen. Alles ook weer uitermate goed gereinigd. In kokend water met soda, naspoelen met heet schoon water. Eerder gebruikte rubber ringen eerst 5 minuten uitkoken in water met azijn. Omgekeerd op schone theedoek laten uitdruipen en opdrogen. Ook onderin de pan een (thee)doek leggen. Giet zoveel koud water in de pan dat de potten tenminste twee centimeter onderstaan. Vul de pan tot maximaal 2 centimeter van de rand. Deksel op de pan en op zacht vuur aan de kook brengen. Temper het vuur en houd 15 minuten net onder het kookpunt. Draai vuur uit. Laat water afkoelen. Zet potten op een droog vlak om te voorkomen dat ze barsten. Laat ze een nacht staan. Tijdens dit afkoelen ontstaat een gedeeltelijk vacuüm. Bij het gebruik van jampotten, zullen de deksels ook vacuüm vast komen te zitten.
1 opmerking:

Dieneke oranje zei

Ik kook de pompoen maar 5 minuten, moet echt beetgaar zijn!