woensdag 1 september 2010

Risotto met pompoen
Inmiddels zijn de meeste mensen wel bekend met risotto. In de supermarkt kun je de speciale rijst kopen die hiervoor nodig is. Zoals de soort 'arborio'. Andere rijstsoorten die voor risotto worden gebruikt zijn o.a. ‘roma’ en ‘carnaroli’. Ik smokkel met het recept door in één keer de bouillon toe te voegen. Controleer af en toe of het niet te droog wordt. In het originele recept van risotto wordt telkens een deciliter vloeistof toegevoegd om na twintig minuten een romige en smeuïge maar niet papperige risotto te krijgen. Risotto is een gerecht waar eindeloos mee gevarieerd kan worden. Denk hierbij aan het gebruik van groenten zoals spinazie, tomaten, paddenstoelen/champignons, groene asperges, kool, gedroogde tomaatjes, maïs, courgette, etc. Als vuistregel kan worden aangehouden, dat tweemaal zoveel vocht dient te worden gebruikt. Zoals in dit recept 300 gram rijst en 600 milliliter bouillon. De bouillon kan worden vervangen door bijvoorbeeld gezeefde tomaten. Ook kan het toevoegen van een scheut witte of rode wijn of room het gerecht een eigen karakter geven.

Het aanbod van pompoen is in de herfst groot. Het is een groente die qua smaak een beetje op wortel lijkt. Ook pompoen is in vele soorten en maten te koop. In dit recept is een halve middelgrote oranje pompoen gebruikt. In de supermarkt worden vaak hele pompoenen aangeboden. Op verzoek snijden ze vaak ook de pompoen in kleinere stukken, zodat je een kleinere portie kunt kopen. De kleine pompoentjes die veelal bij ecologische en reformzaken te koop zijn, smaken anders dan de grote pompoenen. Probeer zelf het verschil eens. Hele pompoenen zijn goed te bewaren. Mits de (hele) vrucht droog en koel bewaard wordt, blijft deze maanden lang goed. Toen ik bij een volkstuinvereniging nog een lapje grond had, heb ik weleens pompoenen gezaaid. Dat was een groot succes! Het kan bijna niet fout gaan. Je hebt wel de ruimte nodig voor deze woekeraars. Het leuke van zelf zaaien is dat je andere varianten kunt kiezen, dan de meest verkrijgbare in de supermarkt.

Benodigdheden:

• 300 gram arboriorijst
• 1 kg pompoen (750 gram schoongemaakt)
• 5 sjalotjes, gesnipperd
• 2 teentjes knoflook, geperst
• (verse) geraspte Parmezaanse kaas
• twee eetlepels olijfolie
• peper naar smaak en 3 theelepels (zee)zout
• 1 volle theelepel gemalen korianderzaad
• 1 theelepel gemalen komijnzaad
• 6 deciliter kokend water
• 1 kippenbouillontablet of bij vegetarisch gerecht groentebouillontablet
• ongeveer 30 gram gedroogde eekhoorntjesbrood (3 handjes vol)

Bereiding:

Spoel de gedroogde paddenstoelen even in koud water. Schenk het kokende water in een maatbeker en voeg de paddenstoelen en de bouillontablet hierbij, zodat het ongeveer 20 minuten kan wellen. De pompoen laat zich gemakkelijker schillen, als je hem eerst in stukken snijd, pitten en draden verwijderd en met een dunschiller schilt. Snijd de pompoen vervolgens in stukjes. De gewelde paddenstoelen uit de maatbeker scheppen en in kommetje doen, het vocht bewaren. De bouillon eventueel aanvullen met kokend water tot (weer) 6 deciliter is bereikt. Een pan met (liefst) dikke bodem verhitten met olijfolie. De sjalotjes heel even fruiten en vervolgens de rijst toevoegen en even lekker in de olie aanzetten. De koriander, komijn en knoflook toevoegen en vervolgens de bouillon erbij schenken. Voeg de pompoen en eekhoorntjesbrood en zout toe en roer enkele malen goed door. Laat de rijst ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen en controleer na een kwartier of extra vocht (bouillon, heet water) dient te worden toegevoegd. Na de kooktijd het gerecht voorzichtig doorscheppen. Schep de risotto op borden en maal hierover zwarte peper en bestrooi met Parmezaanse kaas. Dit gerecht smaakt lekker als vegetarisch gerecht maar ook goed bij lamsvlees- en worstjes, verse worst en karbonade.
Is het pompoenseizoen voorbij, dan kunt je hiervoor ook (winter)wortel gebruiken.

Geen opmerkingen: